Bjuda på trerätters middag – finns det vin som passar?

”Till oxfilén passar det röda, smakrika och kryddiga 2014 Brunello di Montalcino, nr 12357, 159 kr.”

Foto: Anna Shepulova / Adobe stock

”Till oxfilén passar det röda, smakrika och kryddiga 2014 Brunello di Montalcino, nr 12357, 159 kr.”

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår Vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Andra har också läst

Ska bjuda på trerätters middag – finns det vin som kan passa?

Jag ska bjuda min kille på trerätters middag och skulle vilja bjuda på ett vin till varje rätt och därför tänkte jag halvflaskor. Menyn ser ut ungefär så här: skaldjurscocktail, oxfilé med potatisgratäng, saffranspannacotta. Finns det vin på halvflaska som kan passa? Gärna lite lyxiga varianter! Hoppas! Millan

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej!

Vilken trevlig idé! Om man inte är så många gäster och ändå vill ha olika viner till rätterna är det ju perfekt att servera vin på halvflaskor. Det finns en del att välja på och här följer förslag på vad du skulle kunna matcha din meny med: Till förrätten passar ett stilla vitt vin med fin aromatisk ton: 2018 Sancerre Domaine des Vieux Pruniers, nr 5494, 109 kr. Till oxfilén det röda, smakrika och kryddiga 2014 Brunello di Montalcino, nr 12357, 159 kr. Till desserten 2017 Dr Loosen Beerenauslese, nr 5364, 129 kr, ett sött vin med intensitet och elegans. Flaskan innehåller endast 18,7 cl. Lycka till! /Gunilla

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!