ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

7 tips till den perfekta ostbrickan

Precis som med viner kan rätt temperatur på osten förhöja smakupplevelsen.

Precis som med viner kan rätt temperatur på osten förhöja smakupplevelsen.

1/2

Foto: Susanna Blåvarg

Nej, en ostbricka måste inte serveras på just en bricka. Tänk utanför boxen och gör serveringen personlig.

Nej, en ostbricka måste inte serveras på just en bricka. Tänk utanför boxen och gör serveringen personlig.

2/2

Foto: Matilda Lindeblad

7 tips till den perfekta ostbrickan

Vin och ost tillhör båda livets stora njutningar.

Rätt kombinerat kan de ta nya höjder.

Här är 7 tips som hjälper dig på vägen till den perfekta ostbrickan.

1. Fråga proffsen

Gå till en bra manuell ostdisk eller en ostbutik så att du kan smaka av ostarna och får vägledas av ett proffs. Utgå gärna från vilken typ av middag du ska bjuda på, vilken prisklass du räknat med och vilka drycker du planerat att servera till. 

2. Skippa traditionen

Osten behöver inte serveras på en bricka, tänk fritt och gör personliga val. Vindruvor passar egentligen inte så bra till och marmelad blir ofta för sött – prova nötter till osten, gärna valnötter till exempel! 

Att begränsa antalet ostar kan göra vinvalet enklare.

Foto: Matilda Lindeblad

3. Less is more

Du behöver inte tio olika ostar, ett par ostar gör också vinvalet enklare. Ibland kan det till och med räcka med en enda välvald ost som komplement till middagen. 

4. Tänk på säsong

Gårdsproducerade opastöriserade ostar är primörer som blir som bäst om man väljer ostar efter säsong. Industritillverkade ostar gjorda på pastöriserad mjölk finns hela året men bjuder inte på samma smaker.

LÄS OCKSÅ: Ost och vin: 5 kombinationer som aldrig slår fel 

5. Rätt temperatur 

Likt vin som ska serveras kan rätt temperatur på osten förhöja smakupplevelsen. Alla ostar, förutom färskostar och hårdostar, mår bra av att ligga framme i rumstemperatur (cirka 20 grader) någon timme före serveringen. Hårdostar kan tas fram ca 20-15 minuter innan servering och färskostarna ca 10 minuter innan.  

6. Låt gästerna skära

 Lägg fram flera knivar och låt gästerna skära själva, det blir härligt och avslappnat. 

7. Rätt ordning

Om du har flera olika sorter, börja med de mildaste ostarna och avsluta med de starkare. Annars finns en risk att den starka smaken tar över. Guida gärna dina gäster om vilka ostar det är och i vilken ordning de bäst ska provas.