Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Vin och mat

Publicerad 6 okt 2018 13:30

5 världsberömda restauranger du inte ska missa

På den engelska restaurangen The Fat Duck i Berkshire leker man med både färger och former.

På den engelska restaurangen The Fat Duck i Berkshire leker man med både färger och former.

1/2

El Celler de Can Rocca i Katalonien beskrivs av många som en av världens bästa restauranger.

El Celler de Can Rocca i Katalonien beskrivs av många som en av världens bästa restauranger.

2/2

Världen vimlar av förtsklassiga krogar, men så finns ett gäng restauranger som förändrat vår syn på mat och erbjuder en stor restaurangupplevelse. Krogexperten och Whiteguide-grundaren Mikael Mölstad tipsar om fem krogar med världsrykte. 

El Celler de Can Rocca i Katalonien 

De tre bröderna Rocca, Joan, Josep och Jordi, driver världens bästa familjerestaurang sedan flera decennier. Alla matintresserade längtar efter att få ett bord hos bröderna på El Celler de Can Rocca i den medeltida staden Girona norr om Barcelona. Stämningen är familjär och maten påminner om smaker från förr. 

LÄS OCKSÅ: Kataloniens okända vinpärlor  

Asador Etxebarri i Baskien 

Utan Victor Arguinzoniz hade ingen startat en krog där all matlagning görs utan spisar och ugnar. På Etxebarri i en liten by mellan Bilbao och San Sebastián i spanska Baskien tillagas alla rätter över justerbara grilljärn på glödande ved från olika träslag. Paradnumret är en perfekt entrecote. Men lika suveräna är deras anrättningar av skaldjur och pinfärsk fisk från Biskayabukten.

The Fat Duck i Berkshire 

För många matnördar är engelsmannen Heston Blumenthal den stora hjälten. På ett lekfullt och otroligt kreativt sätt har han utvecklat det molekylära köket från El Bulli i Spanien – världens mest hajpade krog för tio år sedan. Heston leker med former, färger, texturer och till och med ljud – det hela blir en underhållande resa byggd på matminnen från barndomen. 

LÄS OCKSÅ: 3 fantastiska vinbarer i London 

Pujol i Mexico City 

Få krogar i världen har varit så inflytelserika som Pujol. Grundaren Enrique Olvera har tagit traditionell mexikansk fattigmat och synbart enkel streetfood in på finkrogen – och samtidigt skapat rätter som lockat finsmakare från hela världen till Mexico City. Paradrätten är Mole. Den smakpackade såsen får hos Pujol koka i flera år och fylls på efterhand likt en solera.

Astrid y Gastón i Peru

Peru är ett av matvärldens mest hyllande länder. Detta tack vare Gastón Acurio och hans restaurang Astrid y Gastón i Lima. Här visas det bästa av peruansk matkultur upp från ett land med tusentals potatissorter och hela havets skafferi utanför kusten. Mest känt är det berömda nikkei-köket där en fusion mellan japanska och peruanska smaker ger unika rätter.