Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Experten Håkan Larsson tipsar och skriver om vin och mat på Allt om Vin!Experten Håkan Larsson tipsar och skriver om vin och mat på Allt om Vin!Experten Håkan Larsson tipsar och skriver om vin och mat på Allt om Vin!
1 AV 2
Foto: Fotolia/Systembolaget
2 AV 2
Experten Håkan Larsson tipsar och skriver om vin och mat på Allt om Vin!

5 goda viner till julbordet

Vin till julmat kan vara en riktig höjdare.

Vinprofilen Håkan Larsson hjälper dig med tips på rätt vin till lax, lamm och annat gott på ditt julbord. 

Visst är öl och kanske snaps givet till mycket av julmaten – framför allt sillar och strömmingar. Men många rätter går utmärkt att kombinera med vin. Här får du fem förslag som förgyller din jul!

LÄS OCKSÅ: Håkan Larssons blogg om vin och mat!

2011 Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, nr 77152, 139 kr 

Superfriskt italienskt bubbel med aptitretande syror, så långt från glöggen (och enkel prosecco) du kan komma. Den perfekta starten på julaftonens middag (och alla andra middagar också).

2016  Pinot Gris Premium Réserve, nr 2899, 99 kr 

Kryddig alsacare med fin druvtypisk fetma och diskret liten sötma som matchar pastejer och rökt kött bättre än något rödvin kan göra.

2016 Von Winning Riesling, nr 79393, 119 kr 

Skönt avrundad tysk riesling med diskret, försonande restsötma som gör den utmärkt till lax i de flesta former. Gott även på egen hand vid julgranen.

LÄS OCKSÅ: Champagne, cava och prosecco - det här skiljer dem åt

2012 Churchills Late Bottled Vintage Port, nr 8016, 179 kr 

Lysande sällskap till den avslutande blåmögelosten, med skön förening av sötma, värme och struktur.

2016 Château de Pierreux, nr 2293, 109 kr

Modern, burgundiskt stukad beaujolais till det småvarma och varför inte juldagens lammstek.