Tydlig cidertrend i landet: snabbast växande alkoholhaltiga drycken
Cidern är hetare än någonsin. Enligt en färsk rapport är cider den snabbast växande kategorin av alkoholhaltiga drycker, och de svenska ciderproducenterna blir allt fler. Inte minst är hantverkscidern ett allt mer populärt fenomen, och har på senare tid fått ta allt större plats både bland landets krogar – och på Systembolagets hyllor.
Den senaste tiden har ciderdrycker fått ett rejält uppsving på svenska marknaden, och är den kategori av alkoholhaltiga drycker som vuxit snabbast under de senaste åren. Enligt dryckesbranschrapporten från 2021 fanns vid slutet av år 2020 68 registrerade ciderproducenter i Sverige – vid samma tidpunkt 2019 fanns 59. Det motsvarar en tillväxt på hela 15 procent under bara ett år. Dessutom ökade försäljningen av cider- och blanddrycker på Systembolaget 2020 med 11 procent jämfört med året innan. Kanske befinner vi oss mitt i en ciderrevolution?
Tusen år gammal dryck
Trots att cider är en flera tusen år gammal dryck, tillverkas den ungefär på samma sätt i dag. I framställningen av cider krossas äpplena, sedan får juicen jäsa – och i efterjäsningen bildas kolsyran. Olika länder har olika definition på cider, och bestämmer själva hur mycket frukt drycken måste innehålla för att få kallas cider. I Frankrike har man en stark tradition av drycken, som endast får kallas cider om den består av 100 procent frukt – och inte innehåller några tillsatser såsom exempelvis socker eller smaksättningar.
Svensk hantverkscider en växande trend
I Sverige är det inte lika strikta regler, utan det krävs endast 15 procent fruktsaft för att drycken ska få kallas cider. Men om du vill definiera din cider som hantverkscider, som är en allt mer populär och snabbt växande kategori av drycken, finns särskilda riktlinjer som tagits fram av Svenska Ciderfrämjandet. Bland annat krävs att lägsta halt av råsaft är 85 procent, och dessutom får juicen endast komma från nypressade och svenskodlade äpplen, och alltså inte vara gjord av koncentrat.
– Det har inte varit så lätt att ta fram definitionen, men det vi vill är att skilja hantverksproducerad cider från den typ av ciderdryck som är mer som en alkoläsk, med tillsatser i form av socker och smakaromer. Vi vill få personer att få upp ögonen för den typ av cider som i princip är tillverkad på samma sätt som vin, med alla de regler och tankar kring renhet och utan kemikalier och stora mängder tillsatt socker, säger Michael Andäng, ciderproducent på Gotland och ledamot i Ciderfrämjandets styrelse.
Intresse för det lokala
I dag går det att hitta ett antal svenskproducerade hantverkscidrar på Systembolaget, samt på ett antal restauranger och barer i Sverige. Men Michael Andäng tror och hoppas att trenden kan växa sig ännu större i takt med människors generellt ökade intresse för lokala produkter.
– Vi äter mer och mer lokalt producerad mat, varför har vi inte samma tänk med drycker? Förr har man sett ner på vin från Sverige, men nu kan det vända. I dag finns vin och cider från Sverige som är i världsklass. Jag tror att det kan bli jättestarkt framåt, att restauranger och barer kommer börja ta in mer svenskproducerat att matcha med maten, både vin och cider, säger Michael Andäng.
Källa: Ciderfrämjandet, Systembolaget & Dryckesbranschrapporten 2021
LÄS MER: Trenddryckerna som är på allas läppar: Hard seltzer och wine seltzers