Hur mycket betalar du för ditt vin på Systembolaget? Ja, om du följer massan så köper du förmodligen lite dyrare vin i år än vad du gjorde förra året - det visar statistik från Systembolaget som Allt om Vin tittat på.
När det gäller vin på flaska med en volym på mellan 60-80 centiliter så finns det en rad olika priskategorier på Systembolaget. Populärast under till exempel förra året var viner mellan 70-79 kronor och 80-89 kronor.
Dyrare vin på Systembolaget - ett trendbrott
Men statistiken från årets tre första kvartalsrapporter visar på ett trendbrott. Under samtliga kvartal 2017 har nämligen kategorin 100 kronor och uppåt legat etta. Senaste rapporten visar till exempel på att den prisgruppen sålde över 14 000 000 liter vin.
LÄS OCKÅ: Valet av alkohol kan påverka dina känslor
Vi har helt enkelt börjat köpa dyrare vin - i alla fall när det kommer till flaskor. Så frågan är om vi har blivit mer kräsna när det kommer till bra vin.
– Vi på Systembolaget ser framför allt en större medvetenhet inför vad vi väljer att stoppa i oss och hur det påverkar kroppen. I och med det så ökar faktiskt försäljningen av alkoholfritt och lågalkoholhaltiga produkter mest. Annat som påverkas av detta är intresset för ekologiskt och så kan vi tala om en så kallad premiumisering, som innebär att svenskarna har börjat handla från de något dyrare segmenten. Det växer alltså fram ett tydligt tänk kring kvalitet före kvantitet, vilket vi förstås tycker är positivt och tror kommer att fortsätta, förklarar Matilda Dannetun, pressekreterare på Systembolaget.
LÄS OCKSÅ: Utmana dina vänner på vinquiz - vinn unika vinglas
Alkoholskatten påverkar enligt experten
Allt om Vins expert och vinprofil Håkan Larsson tycker att utvecklingen är glädjande, men han tror också på en annan förklaring.
– Vinkulturen stärks och vi dricker mindre och dyrare. Det är så klart är positivt. Men samtidigt har höjningen på alkoholskatten pressat många storsäljare över hundralappen, vilket också påverkar. Dessutom dricker samma personer enkelt boxvin ibland och dyrare finvin ibland. Mittemellansegmentet tar stryk, som i övrig detaljhandel, säger Håkan Larsson.