Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock/produktbilder

Trenddryckerna som är på allas läppar: Hard seltzer och wine seltzers

Blanddryckerna hard seltzer och wine seltzer har de senaste åren tagit USA med storm, och nu har succén även hittat till Sverige. Blanddryckerna har låg alkoholprocent och fungerar som lättare fördrink eller som alternativ till öl eller cider. Har du testat den senaste stortrenden än?

Hard seltzer (även kallad spiked seltzer och hard sparkling water) är trenddrycken som de senaste åren blivit en snackis. Dryckerna har en bas av kolsyrat vatten, alkohol och någon form av smaksättare, och är inte söta som en alkoläsk eller cider, utan är snarare torra och lätt i smaken. 

En hard seltzer har ofta låg alkoholhalt – runt 5 procent – och har de senaste åren blivit ordentligt populär i USA. Enligt Systembolaget sägs 2019 års försäljning av hard seltzer i USA till och med ha varit större än den för hantverksöl.

Ökar i popularitet i Sverige

Även bland svenskar har seltzerdrycker blivit en snackis – och på många barer och restauranger kan man i dag beställa in en hard seltzer. I Systembolagets sortiment finns flera varianter, från bland andra Kopparberg, Nacka Bryggeri, Supreem, Spendrups – och nu senast Barefoot, som döpt sin variant till wine seltzer. De flesta hard seltzer-varianterna släpps i burkformat, en trend som bland annat Michael Mobach – produktchef på Spring Wine & Spirits – tror är här för att stanna. 

– Att burkvintrenden växer i Sverige känns naturligt och rätt i tiden. När bag in box lanserades på den svenska marknaden var det många som var skeptiska, men i dag är det ett självklart format på Systembolaget. Vi ser definitivt samma potential i burken, säger Michael Mobach, produktchef på Spring Wine & Spirits.