Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 31 jan 2018 11:10

Semlan - nu även som likör

Bullen eller likören - vilken variant av semla väljer du?

Bullen eller likören - vilken variant av semla väljer du?

1/2

Foto: Colourbox/Arcus

Får det lov att vara ett glas semla till semlan? Det återstår att se om den udda varianten av svenskarnas favoritbakverk faller folket i smaken.

Får det lov att vara ett glas semla till semlan? Det återstår att se om den udda varianten av svenskarnas favoritbakverk faller folket i smaken.

2/2

Foto: Arcus

Fettisdagen är här och allsköns nyskapande kreationer dyker upp på semmelfronten. 

Den som gillar alkoholhaltiga drycker kan numera dricka det klassiska bakverket i ett glas, i form av semmellikör!

Frågan är bara om det är något som kommer gå hem i stugorna?

Fram till 1960-talet var det förbjudet att servera semlor förutom på fastlagsdagen, och kanske är det en av anledningarna till vår fascination för det älskade bakverket. 

Mixade semlan

Efter att ha introducerats till semlan i alternativa former - som wrap, korv och nacho - blir det nu möjligt att njuta av en semla till kaffet på ett helt nytt sätt  - som alkoholhaltig dryck - närmare bestämt med semmellikör. 

LÄS OCKSÅ: Rosa osten med smak av prosecco 

- Först provade jag att mixa min semla i en matberedare och förstod direkt hur bra det kunde bli. Sedan skickades receptet till likörproducenten på Irland och slutresultatet är fantastiskt. Så kul!, säger Heléne Johansson på Brunkebergs Bageri som har varit med och tagit fram dessertlikören för tillverkaren Arcus Sweden.

Likören har smak av färsk grädde, fin mandel och söt marsipan, och görs på färsk mjölk och naturliga smakämnen. 

Frågan är bara om svenska folket verkligen är villiga att avstå sina älskade semlor till förmån för en flytande variant?