Foto: Systembolaget/Pressbild

Så mycket alkohol köpte vi under semestern

Sommar, sol och ledighet brukar betyda några glas vin extra för många.

Tidigare rapporter har dessutom visat att vi köper hem ännu mer alkohol under den rådande pandemin. 

Nu visar nya siffror från Systembolaget att deras försäljning under sommaren också skjutit i höjden. 

Att coronakrisen inneburit en ökad försäljning för landets Systembolag fick vi rapporter om redan i våras. Nu visar ny statistik från det statliga bolaget att sommaren följde samma mönster. 

Under semestermånaderna juni till och med augusti ökade den totala försäljningen räknat i antal liter med hela 14,6 procent. Under samma period 2019 såldes det 152 525 000 liter, i år landar summan på 174 733 000 liter.

Största ökningen står spriten och ölen för som ökar med 22,2 respektive 17,9 procent. Mest anmärkningsvärt är kanske att försäljningen av alkoholfritt minskar efter en uppåtgående trend de senaste åren. 

Redan tidigare i år rapporterade dock Allt om Vin om att den alkoholfria försäljningen på just Systembolaget tappat under pandemin. 

– Under de senaste månaderna har försäljningen av alkoholfritt minskat på Systembolaget. En trolig anledning till det är att många större evenemang och sociala sammankomster har blivit inställda. Många som handlar alkoholfritt på Systembolaget gör det när man ska ha en större bjudning där man vet att det finns dem som hellre vill dricka alkoholfritt, berättade Systembolagets pressekreterare Sofia Brännborn för några veckor sedan.  

Föga förvånande har även inkomsterna ökat. Systembolaget sålde under sommaren för mer än 13 miljarder kronor. Det är en ökning med 16,9 procent jämfört med 2019. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!