1 av 2: Experten Andreas Grube tipsar om de bästa glasen till whiskyn
Blir det kanske en kluckande present till pappa på fars dag?
2 av 2: Blir det kanske en kluckande present till pappa på fars dag? Foto: Adobe Stock

Presenter till fars dag – ge bort whisky, rom eller fint vin

Har du svårt att hitta en bra present till pappa på söndag?

Lugn, Allt om Vin har några riktigt fina tips. 

Här har vi valt ut 8 exklusiva och kluckande paket till fars dag i form av whisky, rom och bordeauxvin.  

Slipsen, trisslotten eller skjortan är alla exempel på klassiska fars dag-presenter. Och egentligen är det ju inget fel med mjuka paket. 

Men om du har en pappa som gillar goda alkoholhaltiga drycker som ger en känsla av lyx, så har vi några tips på flaskor som garanterat bli en succé på söndag. 

Här har vi valt ut whisky, rom och röda viner från anrika Bordeaux, som Allt om Vins dryckesexpert Andreas Grube tidigare hyllat.  

Rom

Flor de Caña Gran Reserva 7 Years, nr 334, 299 kr

Grymt bra rom från Nicaragua som är helt och hållet torr och som dessutom inte heller innehåller någon form av tillsatser i form av karamellfärg eller annat. Gott om nötter, kanel, arrak, mogen apelsin och lite smörkola i både doft och smak. 

Whisky

Finlaggan Batch Strength Islay Single Malt, nr 518, 388 kr

Ett riktigt pangfynd från klassiskt rökig mark på Islay utanför den skotska västkusten.  Kryddig, rökig och rivig i både doft och smak med tydliga röktoner men även torkade äpplen och aprikoser, rostade nötter, mogen citrus och lite vanilj. Välbalanserad och stilig whisky, som dricks allra bäst med ett par droppar vatten, tycker jag.

Tamnavulin Single Malt Grenache Wine Cask Edition, nr 581, 309 kr

Riktigt smarrig sak med både röda bär, apelsinskal och en lätt söt överton med känsla av knäck och smält socker. Högst prisvärd.

Jura 10 Years, nr 80415, 399 kr

Ruskigt bra whisky med bra fokus och koncentration. Doft och smak bjuder på pärontoner, mogen apelsin och kanderat äpple, toppat med lagom rivig kryddighet.

Blanton's Gold Edition, USA, nr 557, 895 kr

En bourbon av högsta klass. Den typiskt mjuka bourbontonen av vanilj, kokos, choklad, nötter och torkad frukt vägs upp snyggt av lite extra bett i alkoholen (51,5 procent) vilket ger en fullmatad och storslagen upplevelse. 

Vin

Château Charmail 2017, nr 2843, 239 kr

Mörktonad och aningen rustik i framtoningen, men också klart härlig med typisk smakpalett av kaffe, tobak, plommon och svarta vinbär. Både mustig och klunkvänlig på samma gång.

Château Tour Sieujean 2016, nr 5697, 298 kr

Från appellationen Pauillac på vänstra stranden kommer den här höjdaren som bjuder på allt man vill ha i form av svarta vinbär, kaffe, tobak, kakaostänk och cigarrlåda. Fortfarande ung, men ändå fint balanserad.

Château Belgrave 2015, nr 3925, 389 kr

Cabernet sauvignondominerad blend från vänstra stranden som bjuder på stor njutning i tät och välstrukturerad stil. God att dricka nu men kan också lagras ett bra tag i källaren.

Aktuellt just nu