2017 var ett bra år för vinauktioner, intäkterna världen runt uppgick till hela 2,94 miljarder kronor.
1 av 2: 2017 var ett bra år för vinauktioner, intäkterna världen runt uppgick till hela 2,94 miljarder kronor. Foto: Fotolia
Många viner ökade kraftigt i pris under 2017, Domaine de la Romanée-Conti-viner steg runt 30 procent under fjolåret.
2 av 2: Många viner ökade kraftigt i pris under 2017, Domaine de la Romanée-Conti-viner steg runt 30 procent under fjolåret. Foto: Sothebys

Nytt rekordår för vinauktioner under 2017

Den allt starkare amerikanska ekonomin och den rusande aktiemarknaden tycks få vinsamlare världen runt att i allt större utsträckning ta på sig spenderarbyxorna.

Och 2017 blev följaktligen också ett riktigt raketår för vinauktioner.

Under 2017 ökade intäkterna från vinauktioner världen runt med hela 9,6 procent till 2,94 miljarder kronor från 2,67 miljarder kronor 2016. 

LÄS OCKSÅ: 5 fyndviner bland Systembolagets nyheter 

Positiv marknad

Överlag präglades förra årets auktionssäsong av en stor mängd försäljningsuppdrag från respekterade samlare och försäljningar direkt från vinodlare som fick priserna att snabbt stiga över förväntade nivåer. Den stadiga aktiemarknaden tros också ha ökat köpviljan. 

Den amerikanska marknaden var åter i topp med en ökning på tio procent, med Hongkong-marknaden hack i häl på sju procent. Intäkterna från online auktioner steg med hela 35,3 procent. Den enda marknad som såg en nedgång var den brittiska, som sjönk elva procent. 

LÄS OCKSÅ: Män & kvinnor - så olika påverkas vi av vin 

Höga priser

Bourgogneviner fortsätter driva marknaden framåt, medan viner från Domaine de la Romanée-Conti kraftigt i pris - i oktober 2017 såldes sex flaskor DRC Romanée-Conti för strax över en miljon kronor, en bra bit över det förväntade priset på cirka 700 000 kronor. 

Även klassificerade Bordeauxviner steg i pris, precis som viner från Nya Världen.

 

Källa: Wine Spectator

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!