Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 feb 2018 16:00

Mischa Billing: "Jag är världens bästa gäst"

Mischa Billing är både sommelier och sitter med i juryn för Sveriges Mästerkock.

Mischa Billing är både sommelier och sitter med i juryn för Sveriges Mästerkock.

1/2

Foto: Peter Jönsson

Här tillsammans med Leif Mannerström och Markus Aujalay.

Här tillsammans med Leif Mannerström och Markus Aujalay.

2/2

Foto: PÄR BÄCKSTRAND/TV4

Mischa Billing är ständigt aktuell och gör just nu succé i juryn i Sveriges Mästerkock.  

Med en pricksäker smak känner hon vad som funkar och inte funkar och förmedlar det på ett respektfullt sätt. 

Det är fjärde säsongen nu för din del med Sveriges Mästerkock, hur känns det?

– Det blir roligare och roligare, det känns som jag kan släppa loss mer och visa upp mer av mig själv och mitt sätt att prata smak. Jag känner också väldig starkt för de tävlande hemmakockarna, som har en så tydlig längtan efter att förändra sitt liv, många gånger är de hudlösa inför sin passion.

 Hur kom du med från första början?

– Det var en lång process där jag från början inte visste så mycket mer än att det gällde en tv-inspelning, en “stor produktion”. Jag gick igenom intervjuer och prov inför kamera och kände vartefter att det här var något som jag verkligen ville göra. När jag sedan fick frågan kände jag mig hedrad, glad och stolt.

 De övriga i juryn är ju kockarnas Leif Mannerström och Markus Aujalay. Hur tycker du att ni kompletterar varandra?

– Jag tycker att vi får till tre bra vinklingar på bedömningen av deltagarnas mat. Leif med sin enorma erfarenhet av husmanskost och det klassiska köket, Markus med sitt kunnande om mat från precis hela världen och jag från dryckesvärlden med mitt sätt att känna och förmedla smaker. Vi är ett bra team som har roligt och respekterar varandra.

 Hur började ditt vinintresse?

– När jag började arbeta på restaurang Petri Pumpa i Lund i slutet av 1980-talet. Jag kunde ingenting då, jag fick gå som nisse och jag trivdes så himla bra i matsalen. Jag avancerade, fick börja ta beställningar och vara med på menygenomgångarna och blev alltmer intresserad av dryck. Jag gick sommelierutbildningen på Restaurangakademien och var kvar på Petri Pumpa som dryckesansvarig ända fram till slutet av 1990-talet.

Men Mästerkocken är väl inte ditt första framträdande i tv-rutan?

– Nej, jag var ju med och pratade dryck i Aspegren mitt i maten, som började 1994 och höll på i tolv säsonger.

 Vad ska till för att du ska hissa en maträtt i Sveriges mästerkock?

– Det är precis som när jag provar ett vin, jag letar efter struktur, balans, finess.

Har dina vänner blivit mer nervösa att bjuda dig på middag nu när du är jurymedlem i mästerkocken?

– Nämen, jag är ju världens bästa gäst, jag skulle aldrig komma på tanken att anmärka på något! Men jag tycker nog att middagsinbjudningarna har minskat i antal ...  

 

Text: Gunilla Hultgren Karell