Vinlandet Sverige - Skåne och Gotland med i matchen

Vitt vin görs bland annat i Skåne - med stor framgång numera.

Foto: Adobe Stock

1 av 3: Vitt vin görs bland annat i Skåne - med stor framgång numera.

Arilds vingård i nordvästra Skåne

Foto: Pressbild

2 av 3: Arilds vingård i nordvästra Skåne

Arilds vingård i nordvästra Skåne är en av Sveriges största och mest uppmärksammade vingårdar. Där görs bland annat vitt vin på druvan solaris.

3 av 3: Arilds vingård i nordvästra Skåne är en av Sveriges största och mest uppmärksammade vingårdar. Där görs bland annat vitt vin på druvan solaris.

Vem hade trott att man en dag skulle kunna åka på vinresa, till Sverige! Den svenska vinproduktionen blir större för varje år och svenska viner får allt mer uppmärksamhet. Missa inte ett par av pärlorna i Skåne och på Gotland. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Arilds vingård i nordvästra Skåne startades som en hobbyverksamhet men är snart uppe i hela tjugo hektar vinodlingar. Det är en av Sveriges största och mest kända vingårdar. Bakom projektet står Anette och Jonas Ivarsson. I dag finns trettiofem yrkesodlare och över hundra hobbyodlare i Sverige, och intresset för vinproduktion så här långt norrut ökar för varje år. De flesta vingårdarna i Sverige ligger i Skåne, längs kusterna, men gårdar finns även i Sörmland, Blekinge, Bohuslän, på Öland och på Gotland. 

– Till vårt röda vin gjort på druvan Cabernet Cortis passar vår grillade oxbringa, brisket, perfekt. Är det fisk man är ute efter så tipsar vi om vår supergoda lokala makrill, till den passar vårt vita vin Solaris eller vår Souvignier Gris, berättar Anna Warmenhoven, som arbetar på Arilds vingård. 

LÄS OCKSÅ: Vin från Sverige - här är de bästa vingårdarna  

Även i Norge har man börjat odla vin, men man ligger fortfarande en bit efter Danmark och Sverige. Det är danskarna som legat i framkant och som var först med att börja göra vin i Skandinavien. Våra sydliga grannar fick till och med sin första ursprungsbetäckning 2018, ett skandinaviskt DOP, som heter Dons där gården Skaersögaard gör utmärkta mousserande viner. Vem hade räknat med att Skandinavien en dag skulle kunna ståta med sin egen DOP, precis som AOC i Frankrike eller DOCG i Italien?

Åk på vinturné i Sverige

Under sommaren är det härligt att besöka vingårdarna och upptäcka en helt ny verklighet för oss nordbor. Många har restaurang, övernattningsmöjligheter och ordnar guidade turer och provsmakningar. Man behöver inte längre åka till Spanien, Frankrike eller Italien för att se mogna druvor hänga på dinglande klasar ute i vingården. I dag är det möjligt att hålla sig inom Sveriges gränser men fortfarande åka på vinresa.

En av dem som gjort slag i saken är Angelika Adén, sommelier och provningsledare på Gaffel & Glas i Tierp. Tillsammans med maken Johan och ett par kompisar åkte de på vintur till Skåne och Småland.

– Vi flög till Ängelholm, hyrde bil och vårt första stopp var på Arilds vingård, som ligger vackert strax intill havet väster om Ängelholm. Vi provade vin och åt en härlig middag på gårdens restaurang. Det var jättefint, enkelt och mycket gott”, berättar Angelika.

Anna från Arilds vingård berättar att man än så länge framför allt är en sommarrestaurang som brukar öppna i samband med Kristi Himmelsfärds-helgen. 

– I samband med öppningen har vi alltid en vin- och matmarknad då vi bjuder in andra vingårdar och lokala hantverkare och mat- och- dryckesproducenter. Det brukar vara mycket uppskattat, sedan fortsätter vi med olika evenemang under året, från skördefest till konserter, fortsätter hon. 

Angelika som varit på ett tjugotal vinresor i Europa berättar att hon är imponerad över hur professionell anläggningen visade sig vara och hur bra vinerna faktiskt är.

– Det är fascinerande att det går att göra vin i Sverige, det är småskaligt men en livsstil som man tidigare bara förknippat med södra Europa, säger Angelika. 

Det går även att sova över på Arilds vingård i deras mysiga bed and breakfast.

– Det ligger i en typisk Skånelänga, och är jättefint. Jag hoppas kunna komma tillbaka och vara med och skörda någon gång i framtiden, det vore häftigt, fortsätter Angelika.

Prisbelönt vingård 

Angelikas vintur gick sedan vidare en och en halv timmes bilfärd österut. Vingård nummer två var Fredholms Vingård som drivs av Pär och Jenny Fredholm i Tyringe. Gården vann faktiskt guldmedalj i en vintävling i Rioja, International Wine Awards Spain 2018 med sitt vin Elsa 2017, gjort på druvan Solaris. Och inte vilken medalj som helst utan en Great Gold Medal.

– Vi trodde inte det var sant när vi fick veta att vi vunnit, det var över 2500 viner som deltog i tävlingen. Vem kunde tro att ett svenskt vin skulle vinna en guldmedalj”, berättar Pär entusiastiskt. 

Han säger att han tror att det är lätt att vinexperter prioriterar bort svenska viner för att de är gjorda på resistenta druvor, precis som de flesta viner gjorda i Danmark och Norge. Den gröna Solaris och de blå Cabernet Cortis och Rondo, är de mest vanligt förekommande druvsorterna. 

– Tidigare räknades Solaris som en hybrid men i dag är vi inne på den tredje generationen Solaris och druvsorten räknas i dag som Vitis vinfera, berättar Pär Fredholm. 

Pär tycker det är extra bra att arbeta med hybrider, för de är extra motståndskraftiga. Det gör att man inte behöver bespruta dem mer än en eller två gånger per år. Om ens det. Så för en mer hållbar och miljövänlig produktion är hybrider utmärkta. 

LÄS OCKSÅ: Experten om varför Sverige kan lyckas som vinland 

Det går att besöka vingården men man måste boka tid för både Pär och Jenny har andra jobb vid sidan av vinmakeriet.

– Vi kan inte leva på vår vinproduktion, i alla fall inte ännu!, säger Pär Fredholm som har knappa hektaren med vinodlingar.

Sex mil söder om Fredholms Vingård ligger Daniel Berlins stjärnkrog Skåne Tranås som har en stjärna i Guide Michelin. Den får man inte missa om man är i krokarna. Här kan man välja bland olika menyer och vinpaket och ta en promenad i restaurangens vackra trädgård. Det finns även möjlighet att sova över men man bör boka sovplats i tid.

– Vi hade det jättebra hos Daniel Berlin, fantastisk mat och världens bästa service, berättar Angelika Adén. Hon, maken och vännerna, åkte sedan vidare till Tomelilla, ett stenkast bort.

– I Tomelilla känns det som att tiden stannat, vi gick på Hasse och Tage-muséet och åt på ett supermysigt café, Smakbruket, som vi hittade av en slump. De sålde även lokalt producerade produkter av högsta kvalitet. Det blev en underbar vintur!, säger Angelika.

Gotländsk vinsatsning 

Sommartid lockar Gotland med sina vita stränder, härliga natur och många restauranger och barer. Även här finns det driftiga entreprenörer som satsar på vinproduktion. Två av dess är Emma Serner och Andrea Guerra som startat Långmyre Vineri. Emma är svensk och Andrea är en vinmakare från Italien, Salerno, söder om Neapel. Tillsammans har de planterat nya vingårdar på södra Gotland.  De första vinerna kommer att vara klara 2020.

LÄS OCKSÅ: Allt om Vin besöker Långmyre Vineri  

– Just nu är vi ute och drar upp ogräs kring våra nyplanterade bebisrankor. För hand! Det är för riskabelt att använda maskiner när rankorna är så här små, berättar Emma. 

De har som mål att nå en produktion på 26 000 flaskor när vinrankorna har fått växa till sig.

– Vårt vineri blir klart efter årsskiftet och kommer ligga vägg i vägg med ett lokalt bryggeri som heter Burgsviks Bryggeri. På bryggeriet kan man gå på rundtur och de har även en trevlig uteservering under sommaren, berättar Emma.

Hon säger att de gärna tar emot besökare på vingården, bara man ringer innan. Vinerna är inte klara ännu men det kan ändå vara intressant att se och få veta mer om hur det går till att bygga upp en vingård från start.

– En bit bort från oss ligger en jättebra franskinspirerad krog som heter Hamra Krog. Dit brukar vi också gå. En annan sak man måste gör om man kommer hit är att åka till Holmhällar, ett naturreservat med badstrand med raukar. Mer gotländskt än så kan det inte bli, säger Emma.

Tjugo minuter norrut från Långmyre, på andra sida Burgsviken, ligger en annan vinproducent som heter Gute vingård. Gården var en av Sveriges första kommersiella vingårdar, man skördade sina första druvor 2002. Gute Vingård har cirka tre hektar vinodlingar på Näsudden där det växer Solaris, Rondo och Phönix. Man har även en egen destillering på gårdens bränneri. När man är på Gotland får man inte heller missa restaurang Rot, som drivs av den talangfulla unga kocken Luqaz Ottosson tillsammans med glasblåsaren Jenny Olofsson. De använder lokala råvaror och har bara ett stort bord för fjortongäster totalt. Intimt och spännande, härliga rätter. Jenny och Luqaz driver också projektet Mat på Glas. Det går ut på att Luqaz lagar mat på den varma glasmassan som Jenny arbetar med under tiden. En upplevelse!

LÄS OCKSÅ: Boken som lyfter fram svenskt vin 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer