Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Lär dig om vin

Publicerad 31 okt 2018 08:55

Vinexperten: Därför är vinprovning enklare än du tror

Använd din egen fantasi när du provar vin.

Använd din egen fantasi när du provar vin.

1/2

Foto: Stock Adobe

Att titta på vinets färg ingår också i vinprovningens konst.

Att titta på vinets färg ingår också i vinprovningens konst.

2/2

Foto: Stock Above

Doft och smak. För oss som gillar vin handlar det mesta om det. Och det är enklare än du tror! Allt om Vins Mikael Mölstad berättar om grunderna. 

Att beskriva ett vin utifrån smak och doft är egentligen enkelt. Säg bara vad du tycker och känner. Det är inte konstigare. Men det kan göras oändligt mycket mer komplicerat. Och det gör att många får en tunghäfta som sitter i länge. Ett bra lukt- och smaksinne och ett hyggligt självförtroende kan lätt reduceras till noll när erfarna vinprovare drar i gång sitt självklara snack.

Vin kan smaka flingor 

Glöm bort dessa vinprovare som är så tvärsäkra. Tänk i stället på att det du tänker och känner alltid är det rätta. Det finns ingen annan som bestämmer över dina lukt- och smaksinnen. Lösningen handlar bara om att träna på modet att framföra det. När jag nyligen försökte få en mindre publik av intresserade nybörjare att berätta vad de kände blev, som vanligt, allt knäpptyst. Vinet i glaset var en chardonnay från Nya Världen. Jag fortsatte att frammana att det inte finns några ord som är fel.  Då reser sig plötsligt en kvinna och ropar lyckligt: ”Kalaspuffar – det doftar kalaspuffar”. Perfekt. Rostade smaker med honungstoner. Efter det släppte tunghäftan hos alla.

Så tränar du ditt luktsinne 

Ton av citrus är en vanlig beskrivning vad gäller vitt vin.

Foto: Stock Adobe

Orden finns alltså hos oss. Det gäller bara att våga. Men för att utveckla sig är det bra att träna på luktsinnet. Efter ett tag blir det en god vana. Vad är det som doftar – och hur doftar det? Börja i hemmet. Testa olika frukter, rostat bröd, deg, vått ylle, källarmögel, som några exempel. På stan kan du fundera på hur asfalt doftar, våt eller torr, gummi, bensin och rök. I trädgården finns alla dofter kring nyklippt gräs, jord, impregnering, surt vatten och blomster. På en skogspromenad kan du uppleva våt mossa, tall- och granbarr, kåda och gammalt trä.

Läs på om olika druvor

Jag kan lova att du har nytta av all denna doftträning. Dessutom kommer det även att göra ditt liv utanför vinprovandet mycket rikare. Vill du ha ytterligare hjälp i att hitta ord på hur du ska beskriva ett vin är det bra att läsa på om olika druvor. Välja ut dina favoriter bland druvsorterna och leta upp de vanligaste doft- och smakassociationerna – de finns i vinskolor och på webben. Gör en egen lista att ha med till exempel i mobilen. Detta ger dig hjälp att bygga upp en egen vokabulär att plocka av när du provar en druva. Du ska alltså inte ta alla dessa vanliga doft- och smakord rakt av. Istället är det en hjälp att komma på rätt spår för olika viner.

Jag kan lova att du efter en del träning på detta sätt kommer att hitta ditt eget språk. Och ditt självförtroende kommer att lyfta. Kom ihåg: det finns inget som är helt rätt eller helt fel. Det du tycker är dock alltid helt rätt för dig. Snart kommer du tycka att det är mycket lättare och roligare att utveckla din vinsmak.

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på Allt om Vin - Sveriges största vinmagasin med vintips, inspiration och fördjupande reportage.