Vin gjort på samma druva – kan smaka väldigt olika
Har du svårt för druvsorten chardonnay? Men tycker om vitt vin från franska distriktet Chablis.
Det många inte vet är att just chablis-viner uteslutande görs på druvan chardonnay.
Samma druva kan ge helt olika smak på vinet.
Här förklarar vinexpert Maya Samuelsson varför det blir så.
Chardonnay är en av den mest kända och populära gröna druvsorten. Druvan odlas i nästan alla vinregioner världen över. Men den gröna druvan kan ge helt olika smak till det vita vinet.
– Varmt eller kallt klimat, om det växer på en sluttning, tillverkningsmetod och jordmån påverka smaken. Samt när man skördar druvan, säger Maya Samuelsson.
Om chardonnay odlas i varmt klimat, exempelvis Australien, får vinet mindre syra och högre alkoholstyrka. Smaken blir fruktig, och drar åt mango och aprikos.
Odlas samma druva i svalare klimat som i Frankrike, får vinet högre syra och smaken drar mer åt lime och gröna äpplen.
LÄS OCKSÅ: Enkel ordbok - lär dig beskriva ett vin
– När druvorna skördas påverkar också smaken. Tidig skörd ger högre syra och vid senare skörd får vinet mindre syra, säger Maya Samuelsson.
Dessutom påverkar tillverkningsmetoden smaken, som om vinet får ligga på fat eller inte.
Testa själv! Så olika kan chardonnay smaka
Här har Maya Samuelsson valt tre viner, gjort på samma druva, men med helt olika smaker.
Vitt vin från Chablis gjort på chardonnay
Chablis Clotilde Davenne, 2017, Nr 6307, 169 kronor
Odlas: Svalare klimat, mitt i Frankrike
Tillverkningsmetod: Ligger inte på fat
Smak: Hög syra, mineralisk, citron, gröna äpplen och päron
Mat som passar till: Lättare rätter, skaldjur och fisk
Vitt vin från USA gjort på chardonnay
Rodney Strong Chardonnay, 2014, Nr 6471, 169 kronor
Odlas: Varmare klimat, Kalifornien
Tillverkningsmetod: Ligger på fat
Smak: Medelsyra, hög alkohol, ananas, mango, smörkola och nötter
Mat som passar till: Mer smakrik och fet mat, kyckling och fläsk
Champagne gjort på chardonnay
Pierre Peters Cuvée de Réserve, Blanc de Blancs, Nr 7350, 359 kronor
Odlas: Mycket svalt klimat, norra Frankrike
Tillverkningsmetod: Mousserande och man låter vinet ligga på sin jästfällning i månader
Smak: Väldigt hög syra, mineralitet, citrus, rostat bröd och jäst
Mat som passar till: Både lättare rätter och mer smakrik mat, från skaldjur till fläsk
LÄS OCKSÅ: Vad är egentligen skillnaden på billigt och dyrt vin