EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Vilken champagne ska jag välja?

1 av 2

Vinskribent Gunilla Hultgren Karell svarar på läsarfrågor. Hon ingår också i Allt om Vins provningsgrupp. Mejla din fråga till alltomvin@expressen.se

Foto: MIKAEL SJÖBERG

2 av 2

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Andra har också läst

Kan du rekommendera champagne - gillar den brödiga smaken?

Hej! Undrar om du kan rekommendera några champagneflaskor som har den typiska, och för mig, har den där underbara brödiga smaken. 

I och för sig tycker jag att de flesta champagner smaker gott men blir besviken ibland när just brödigheten inte framträder i smaken. Med Vänliga Hälsningar, Jan

LÄS OCKSÅ: Vad är skillnad på champagne, cava och prosecco

Foto: MIKAEL SJÖBERG

Vinskribent Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Jan! Jag håller helt med dig, när den där ljuvliga, brödiga tonen träder fram är det något utöver det vanliga. Brödigheten kommer ju av att champagnen lagrats på sin jästfällning, ju längre desto brödigare. 

LÄS OCKSÅ: Ska fixa bubbel-provning, vilka flaskor ska jag välja?

Bäst är förstås om man tittar på årgångschampagner, som ligger minst tre år på sin jästfällning. Dessvärre blir det då också rätt dyrt. Jag listar några här, som jag upplever som brödiga:

Två non vintage, som drar åt det brödigare hållet:

 Deutz Brut Classic, nr 7487, 425 kr

Louis Rogederer Brut Premier, nr 7602, 439 kr

Två årgångschampagner med brödig profil:

Philipponnat Grand Blanc Extra Brut 2008, nr 85729, 515kr (beställningssortimentet)

Pol Roger Brut Vintage 2012, nr 7536, 595 kr

Vänliga hälsningar, Gunilla

LÄS OCKSÅ: Missa inte Allt om Vins app - lättare hitta gott vin

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se