Vilka är egentligen tillsatserna i vin?

Bara pressad druvmust? Nja, vinet vi dricker innehåller ofta ytterligare tillsatser.

Foto: Stock adobe

1 av 2: Bara pressad druvmust? Nja, vinet vi dricker innehåller ofta ytterligare tillsatser.

Rött eller vitt, tillsatser eller ej – det är ändå din egen smak som räknas.

Foto: Stock adobe

2 av 2: Rött eller vitt, tillsatser eller ej – det är ändå din egen smak som räknas.

Vad innehåller vinet? 

Vilka är tillsatserna? 

Allt om Vin gör en genomgång av det viktigaste du behöver veta.  

Andra har också läst

Det prats mycket om tillsatser i vin just nu. Vissa som trodde att vinerna alltid bara är jäst druvmust har blivit förvånade över hur mycket annat en flaska kan innehålla. 

Nyligen kom en bok som tar sig an ämnet – Château Vadå av Mats-Eric Nilsson.

Men vad innehåller vinet egentligen..? Allt om Vin försöker reda ut begreppen.

Om vi börjar från början: låt oss slå fast att vin egentligen faktiskt inte behöver innehålla något mer än pressad must från druvor som därefter får (spontan)jäsa till en alkoholhaltig dryck.

Vin som påverkats så lite som möjligt – eller inte alls – brukar kallas för "naturvin", men det är en bred, oreglerad term som inte säger mer än just att vinet har tagits fram så naturligt som möjligt.

Och det är där diskussionen om tillsatser börjar. Resultatet av en sådan dryck – helt utan tillsatser – skulle kanske inte tilltala de flesta av dagens vindrickare. Eller: det liknar i alla fall väldigt få av de stora försäljningssuccéerna vi hittar i Sverige just nu.

Det som från och med nu läggs till i processen kan ha en rad olika skäl. Det kan exempelvis vara…

– …att göra vinet klarare i färgen, inte grumligt som det skulle kunna vara annars.

– …att ha en bakteriedödande effekt.

– ...att konservera.

– ...att påverka smaken. 

– ...att påverka färgen.

– ..att ge en högre alkoholhalt.

– ...att undvika oxidation.

De är vanligaste tillsatserna

Men vilka är de allra vanligaste tillsatserna? Enligt Systembolaget är det följande:

Sulfiter. Brukar kallas "svavel", och finns också naturligt i vin. Har traditionellt använts för att undvika att det oxiderar men också för att hindra bakterietillväxt.  

Socker. I vissa svalare distrikt når druvorna en förhållandevis låg mognadsgrad, med  låga fruktsockernivåer. Där har ma rätt att tillsätta socker för att höja alkoholhalten genom att jästen omvandlar sockret till just alkohol. 

Syra. I varmare områden förlorar druvorna lätt sin naturliga syra. Då kan vinsyra få tilsättas för att höja syranivån. 

Druvmust. Egentligen starkt koncentrerad druvmust (benämns rcgm i vinvärlden, en förkortning för rectified concentrated grape must). Tillsätts för att söta utan att använda socker. Anledningen kan exempelvis vara att socker är förbjudet som tillsats i just den regionen.

Tanniner. Det som vi burkar uppfatta som strävt på tänder och tandkött får användas (för att stabilisera färgen).

Sorbinsyra. Ett konserveringsmedel som ska förhindra att vinet jäser en andra gång efter att det är "klart", så kallad efterjäsning. 

Får innehålla många andra ämnen

...men vin får innehålla många andra tillsatser. Till exempel sådana som gör vinet klarare i färgen eller ek-chips som ligger och drar i viner för att på ett billigare sätt få det att ta smaka som om det lagrats på ekfat. 

Och att olika sorters jäst tillsätts vid vintillverkning är mer regel än undantag. Det underlättar en mer kontrollerad jäsning. Men belackarna pekar gärna på att jäst numera är en hel industri som framställer ett brett spektrum av jästsorter som också påverkar vinets och doft- och smakrikting åt precis det håll vinproducenten vill.

Det som måste stå på flaskan är just sulfiter, mjölk, mjölkprodukter och ägg eftersom de kan vara allergiframkallande.

Så här skriver Livsmedelsverket på sin hemsida:

"När det gäller vin innebär det att mjölk och mjölkprodukter och ägg och äggprodukter, som har använts som klarningsmedel i vin och som finns kvar i små mängder i det färdiga vinet, ska märkas ut. Även ägglysozym används i vintillverkning och ska märkas ut om det finns kvar i vinet. Sulfiter har inte omfattats av undantaget och ska liksom tidigare märkas ut om vinet innehåller mer än 10 mg/l."

Generellt sett måste det i livsmedel anges vilka ingredienser som ingår. Med vin är det tvärtom. Där får man enligt EU:s regler inte skriva ut alla ingredienser. Men Systembolaget anger att regelverket är under översyn.

Men till slut är det ändå smaken som räknas. Vad tycker du är gott?  Och det enda som är riktigt farligt i vin är ju faktiskt alkoholen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer