Nya och små fat som rostats invändigt ger vinet en smak som påminner om vanilj och kola, säger vinexpert Gunilla Hultgren Karell.
Nya och små fat som rostats invändigt ger vinet en smak som påminner om vanilj och kola, säger vinexpert Gunilla Hultgren Karell.

Varför är det vanligt att lagra vin på just ekfat?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Varför lagras vin på just ekfat?

Hej! Har funderat på varför så många vinproducenter väljer att ha vinet i just ekfat. Hur påverkar det egentligen smaken på vinet? Nyfiken nybörjare

Vilken typ av ekfat och hur gamla de är påverkar smaken på vinet, säger vinerxpert Gunilla Hultgren Karell

LÄS OCKSÅ: Vad är skillnaden på billigt och dyrt vin?

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hejsan! Många vinproducenter väljer att låta vinet lagras en tid på ekfat. Det ger ofta vinet ytterligare en liten komplexitet och nyansrikedom. Vilken typ av fat, storlek, eventuell rostning av faten invändigt, tiden vinet får ligga på fat, spelar roll hur vinets smak påverkas. 

Nya små fat som rostats invändigt ger vinet en tydligare ekfatskaraktär som påminner om vanilj och kola. Däremot ger gamla fat ingen särskilt tydlig fatkaraktär, utan bidrar mer till att vinet får en långsam mognadsutveckling. 

Tradition, trender, typ av vin, vilken inriktning en vinproducent har, är faktorer som påverkar valet av hur man väljer att lagra sitt vin. Vänliga hälsningar, Gunilla

LÄS OCKSÅ: Lagra vin hemma i garderoben 

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se