Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Doneky & Goat är ett av Berkerlys urbana vinerier som satsar stort på naturliga viner. Den här typen av vinerier finns runtom i hela världen.
Doneky & Goat är ett av Berkerlys urbana vinerier som satsar stort på naturliga viner. Den här typen av vinerier finns runtom i hela världen.
Doneky & Goat är ett av Berkerlys urbana vinerier som satsar stort på naturliga viner. Den här typen av vinerier finns runtom i hela världen.
Drygt två mil utanför San Francisco finns ett centrum för urbana vinerier i universitetsstaden Berkeley
Drygt två mil utanför San Francisco finns ett centrum för urbana vinerier i universitetsstaden Berkeley
Drygt två mil utanför San Francisco finns ett centrum för urbana vinerier i universitetsstaden Berkeley
Strax utanför San Francisco frodas intresset för naturviner - som görs i vinerier mitt staden.
Strax utanför San Francisco frodas intresset för naturviner - som görs i vinerier mitt staden.
Strax utanför San Francisco frodas intresset för naturviner - som görs i vinerier mitt staden.
1 AV 3
Doneky & Goat är ett av Berkerlys urbana vinerier som satsar stort på naturliga viner. Den här typen av vinerier finns runtom i hela världen.
Foto: Mikael Mölstad
2 AV 3
Drygt två mil utanför San Francisco finns ett centrum för urbana vinerier i universitetsstaden Berkeley
3 AV 3
Strax utanför San Francisco frodas intresset för naturviner - som görs i vinerier mitt staden.
Foto: Adobe Stock

Urbana vinerier - här görs naturvin mitt i staden

För 40 år sedan hade de kallats hippie-vinerier. I dag är begreppet i stället urbana vinerier. I universitetsstaden Berkeley nära San Francisco görs till exempel vinerna så naturligt som möjligt för att locka fram druvans egen karaktär. Allt om Vins Mikael Mölstad har varit där. 

Mikael Mölstad

Är du på väg till San Francisco får du inte missa den gamla färgfabriken i universitetsstaden Berkeley. I dessa kvarter med uttjänta industrilokaler, bara en kort broresa från San Francisco, har det utvecklats en hub med urban wineries. Alla känner alla och har en gemensam passion att producera naturliga viner – ett begrepp som dock inte alla är förtjusta i. 

LÄS OCKSÅ: Det här är naturvin - vanliga frågor och svar 

– Ja, det är ofta det missförstås och därför vill en del bara kalla det ärliga viner, andra gillar begreppet transparenta viner – men de flesta är eniga om att det räcker att säga att vinerna görs hantverksmässigt. Hos oss kallar vi det trots allt naturliga viner, berättar Jared Brandt som grundat Donkey & Gomed hustrun Tracey.

Engagerade i naturvinsrörelsen 

Jared och Tracey Brandt möttes i New York och studerade vin i Frankrike där de blev engagerade i naturvinsrörelsen. De kom till Berkeley 2011 för att förverkliga sina drömmar om naturlig vinproduktion i större skala. Då fanns redan pionjären Chris Brockway i kvarteret. Han grundade Broc Cellars 2008 och redan från start visste han vad han ville:

Vingårdarna sköts biodynamiskt och vi använder bara vildjäst, det vill säga gårdens lokala jästsvampar

– Målet med vår vinmakning har alltid varit att locka fram så mycket som möjligt av druvans egen karaktär. Det innebär att vi ska påverka vinmakningen så lite som möjligt. Vingårdarna sköts biodynamiskt och vi använder bara vildjäst, det vill säga vingårdens lokala jästsvampar, för att sätta i gång jäsningen. Beroende på vin tillsätter vi minimalt med svavel – i vissa viner inget alls, förklarar Chris Brockway.

Följer sin passion 

Att göra vin med dessa förutsättningar är riskfyllt, men för Chris Brockway finns det ingen annan väg att gå.  Eller som Tracey Brandt på Donkey & Goat förklarar det:

– För att följa vår passion att producera naturliga viner krävs listighet, en varsam hand och nerver av stål i synnerhet när vetenskapen många gånger anser att det vi gör är helt galet.

I dag finns sju olika vinerier i samma kvarter i denna del av Berkeley. Ett efter ett rustas lokalerna upp och varje helg vallfärdar tusentals vinvänner hit från städerna kring San Francisco Bay. Många kommer för att handla vin men de flesta bara för att prova dryckerna, smaka på lokalproducerade ostar och charkuterier och inte minst umgås med vänner och likasinnade. Och detta mitt bland jästankar och ekfat.

Alla som jobbar på de olika vinerierna känner sig mer som kolleger än konkurrenter. Det bevisas inte minst av att Donkey & Goats närmaste grannar, The Blue Ox och Windchaser, är grundade av personer som lärt sig hantverket på just Donkey & Goat. Josh Hammerling på The Blue Ox kommer från Texas där föräldrarna har en farm med köttdjur.  Dave Gifford på Windchaser är en passionerad vindsurfare som blivit lika passionerad vinmakare.

Druvor från gamla vingårdar 

De sju urbana vinerierna köper sina druvor från lika passionerade odlare med gamla vingårdar i Kalifornien. Många av dem ligger i Anderson Valley i Mendocino – bland annat den 130-åriga vingård som levererar carignan-druvor till Broc Cellars. Annars är variationen på druvor är stor. Här kan du prova vin på allt från chenin blanc, marsanne och pinot gris till grenache, old zinfandel och pinot noir.

LÄS OCKSÅ: 5 vinupplevelser i Nya världen  

Urbana vinerier - vinerier i världens storstäder

Urban wineries, urbana vinerier elle ungefär ”stadsvinerier” har blivit populärt i många storstäder i världen. Även om de ligger långt från vingårdarna klara de med kyltransporter att få fram friska druvor. Idén är i korthet: i stället för att ta folk till vineriet tar man vineriet till folket. I Sverige finns tre vinerier av detta slag. The Winery Hotel i Solna, Högberga vinfabrik på Lidingö samt Wine Mechanics i Göteborg.