Italienska Barbaresco vill ha revansch

Foto: ©Codegoni Daniele - stock.adobe.com

1 av 3

Foto: Eli Franssens / ©imagesef - stock.adobe.com

2 av 3

3 av 3

Vinerna från Barolo i italienska Piemonte har varit omtalade och hyllade av vinkännarna de senaste åren. Men nu är det dags för den mer okända ”lillbrorsan” Barbaresco att ta revansch. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Barbaresco är svindlade vackert. Att åka på de smala vägarna som snirklar sig upp för de branta sluttningarna är ett minne för livet. Speciellt när vinrankorna med den värdefulla nebbiolo-druvan klär om till höstskrud och bladen, som skiftar i gult och orange, glänser i den varma kvällssolen. Lyfter man blicken och tittar bort mot horisonten ser man Alperna med sina vita höga toppar som sträcker sig upp mot himlen. Piemonte, som betyder bergets fot, är ett passande namn. En bit bort ringlar sig floden Tanaro ner mot havet. Närheten till floden är en av anledningarna till att klimatet i Barbaresco är något mildare än det i Barolo och gör att druvorna vanligtvis mognar lite tidigare.

– I Barbaresco är de flesta gårdarna fortfarande familjeägda, vin är vårt liv. I Barbaresco möter du vinmakaren i egen hög person när du kommer på besök och inte en anställd guide som på så många andra platser, berättar Jole Dellapiana medan vi går ut i vingården. Hon driver gården Cantina Rizzi tillsammans med sin bror Enrico och pappa Ernesto.

LÄS MER: Bourgogne - snabbguide till världens mest kända vindistrikt  

Cantina Rizzi ligger i Treiso som tillsammans med kommunerna Barbaresco och Neive (och ett par hektar i Alba) bildar den 700 hektar stora, eller lilla, vinregionen Barbaresco. Barolo-området, som ligger ett stenkast bort, är mer än dubbelt så stort och Chianti Classico i Toscana hela tio gånger större. Vinerna från Barbaresco är gjorda på hundra procent nebbiolo, precis som Barolo. 

 – Barbaresco har alltid varit sedd som Barolos lillebror men vi har stor potential, Barbaresco är elegans medan Barolo är styrka, fortsätter Jole Dellapiana. 

Det är svårt att inte bli hänförd när man reser genom ett så vackert område som Barbaresco. De pittoreska små byarna. De stolta vinproducenterna. Den goda maten och de fantastiska vinerna. 

Vackert landskap 

Själva byn Barbaresco är pytteliten men lätt att känna igen tack vare det femton meter höga medeltida torn som ståtar i byn. Man kan klättra upp till toppen av tornet och njuta av en underbar utsikt över landskapet som blev en del av Unescos världsarv 2014. I byn ligger även ett av Italiens bästa kooperativ som heter Produttori di Barbaresco. Det startades av ingen mindre än Domizio Cavazza, som är sedd som Barbarescos fader. Han var professor i önologi på vinuniversitetet i Alba. 1894 bestämde han sig för att buteljera viner gjorda på nebbiolo från Barbaresco och skriva ut namnet på etiketten. Innan dess sålde gårdarna sina druvor till Barolo-producenter eller gjorde enkla bordsviner. Men det skulle dröja innan områdets viner fick sitt internationella genomslag. 

– Domizio Cavazza förstod att vinerna från Barbaresco hade något speciellt och sin alldeles egna karaktär, berättar Marisa Fogliati som arbetar på vinbaren Enoteca Regionale. Vinbaren ligger i en före detta kyrka.

– Ja, nu är prästen borta och det är vinet som är vår gud, skojar en italiensk man och pekar på hyllorna fyllda till bristningsgränsen med vinflaskor som står längs kyrkans väggar. 

180 olika sorter 

Det är svårt att välja bland de 180 olika Barbaresco som finns här. Vinbaren i den före detta kyrkan öppnade 1986. Det var under den här tiden Barbaresco började få uppmärksamhet runtom i världen och tog sig utanför Piemontes gränser.

Pierre Bergadamo, sommelier på den nyöppnade restaurangen Osteria Campamac berättar om hur områdets viner tog sig ut i världen:

– 1985 var året när allt vände och det var av flera olika anledningar. Det var på grund av den hemska metanolskandalen, när några producenter hade i metanol för att höja alkoholen i sina barberaviner och flera personer dog av att dricka dem. Då började producenterna satsa på kvalitet och gick över till nebbiolo i stället. Men det var också tiden när den i dag kultförklarade producenten Angelo Gaja gjorde sig ett namn runtom i världen och satte Barbaresco på världens vinkarta.

LÄS OCKSÅ: Så enkelt öppnar du en flaska champagne  

Han berättar att restaurangens gäster, speciellt utländska och yngre personer, är väldigt informerade och kan mycket om området.

I går hade vi en person här som kunde rabbla upp alla Barbarescos MGA:n, säger han med ett teatralt ansiktsuttryck, så där som bara italienare kan.

MGA står för Menzione Geografiche Aggiuntive och skulle kunna liknas vid fransmännens cru. Det vill säga enskilda vingårdar vars namn man får skriva ut på etiketten. Det finns 66 MGA i Barbaresco (181 i Barolo). Det blev tillåtet att skriva ut dessa på etiketten 2007 (2010 i Barolo).

5 miljoner flaskor om året 

I dag gör man cirka 5 miljoner flaskor Barbaresco om året. Vinerna kommer ut ett år tidigare än de i Barolo, eftersom det endast krävs 26 månaders lagring varav nio månader på fat. 

Producenterna i området är ödmjuka och tar inte framgången för givet. Barbaresco-borna är ofta jordnära och sparsamma trots den framgång man har nått på kort tid. 

– Det är svårt att förklara vad som händer när man går genom vingårdarna här i Barbaresco, det är nästan en andlig upplevelse. Det är något jag råder alla att göra som kommer hit, berättar Gabriele Occhetti från gården Giuseppe Cortese. 

Gabriele är full av energi och har nära till skratt. Han är gift med Tiziana Cortese, vars pappa Giuseppe, var den som startade den lilla vingården 1971. Pappa Giuseppe är över åttio år men arbetar fortfarande sju timmar ute på fälten varje dag efter en stadig frukost med salami, bröd och cappuccino.

– Jag arbetade trettio år hos producenten Marchesi di Gresy, en av de större producenterna här i Barbaresco, men sedan ville jag försöka stå på egna ben och starta eget, berättar Giuseppe medan han fortsätter att beskära vinrankorna.

– 1976 när min pappa köpte Cantina Rizzi var vägen upp till husen inte asfalterad och man fick bättre betalt för druvan dolcetto än för nebbiolo, berättar Jole Dellapiana.

Giuseppe Cortese, när han väl tittar upp från sitt arbete, berättar om hur vinerna var av låg kvalitet när han var ung. 

– De kostade lite och vi drack mycket, i dag är det tvärtom, säger han och skrattar.

Ett minne för livet 

Han stannar sedan upp och säger allvarligt: 

– Jag ville inte arbeta i Alba på Ferrerofabriken, där man gör choklad, eller ta anställning hos Fiat i Turin.  Något de flesta från min generation drömde om. De ville bort från det fattiga jordbruket. Men jag ville vara ute i friska luften. Jag är så lycklig över hur det har gått och över hur hela familjen arbetar tillsammans, säger han och ler. Han ser stolt ut när han tittar på gårdens nyinvigda mysiga bed and breakfast med pool och utsikt över den berömda vingården Rabajá.

Att resa genom Barbaresco är ett minne för livet. De branta vinklädda kullarna. Dimman som lägger sig nere i dalgångarna. Producenternas stolta karaktärer. Tillsammans skapar de ett magiskt ljus. Ett ljus som lyser allt starkare. Både på Barbaresco och i producenternas ögon. 

LÄS OCKSÅ: Italienskt vin - 5 höjdare från Chianti  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer