Skilja på rött och vitt vin - svårare än du tror
Visst verkar det självklart att vitt och rött vin smakar olika?
Men även experter kan bli lurade.
Om du inte ser färgen på vinet och det serveras vid samma temperatur, kan det bli svårt att avgöra skillnaden.
Här förklarar vinexpert Andreas Grube varför vitt kan smaka som rött, och tvärtom.
Det kan verka självklart för både vinexperter och de som bara gillar att dricka ett glas vin till maten att rött och vitt vin smakar väldigt olika.
Men ändå är det inte alltid så självklart.
– Om man serverar ett vitt vin och ett rött vin med samma temperatur kan det vara svårt att känna skillnad. Vi är ju vana vid att vitt serveras svalt och rött lite varmare, berättar Allt om Vins expert Andreas Grube och fortsätter förklara:
– Sedan gör vårt synintryck väldigt mycket. Det säger ju till vad vi har att förvänta oss. Det gäller även om man tar bara röda viner som ett exempel. Om man ser ett ljust, rött vin går kanske tankarna till att det ska vara ett pinot noir och lite lättare. Så, om man serverar vinerna i svarta glas och med samma temperatur kan det vara knepigt beroende på vinstil.
LÄS MER: Därför funkar rött vin till fisk och vitt till kött
Skakade om vinvärlden
Just synsinnet spelar en stor roll när vi äter och dricker. En uppmärksammad studie som drog i gång hela debatten om att det är svårt att känna skillnad på rött och vitt vin står Frédéric Brochet för. Brochet är vinmakare och doktor i oenologi, läran om vin och dess tillverkning.
Året var 2001 och Amorim Academy’s årliga tävling för att utse de bästa bidragen som tillkommit för vinvetenskap ägde rum. Vem som kom etta är bortglömt för längesen, men Brochet kom tvåa och hans arbete skapar som sagt surr i vinvärlden än i dag.
Brochet hade nämligen skakat om allt man trodde man visste om rött och vitt vin.
För sin studie gav Brochet 54 oenologistudenter ett glas vitt och ett glas rött vin och bad dem beskriva smakerna hos de båda vinsorterna. Blommigt, friskt, honung, citrus och livligt var ord studenterna använde för att beskriva det vita vinet. Det röda vinet beskrev dem med ord som intensivt, kryddigt, djupt, körsbär och ceder.
En vecka senare fick studenterna komma tillbaka för ett till smaktest. Även denna gång gav Brochet dem ett glas med vitt och ett glas med ”rött” vin. Men, båda glasen innehöll det vita vinet som studenterna blivit serverade första gången. Denna gång hade dock Brochet färgat vinet i ena glaset med smaklös röd färg. Det vita vinet beskrevs med liknande termer som första gången, och det ”röda” vinet beskrevs med sådana termer som oftast beskriver ett rött vin.
LÄS OCKSÅ: Vin gjort på samma druva – kan smaka väldigt olika
Hjärnan bearbetar syn snabbare
Går det verkligen inte att känna skillnad på ett rött och ett vitt vin om man inte ser vilken färg det är? Nej, kanske inte. Studien pekar på hur vi uppfattar världen omkring oss – där det visuella effektivt kan köra över vårt smak- och doftsinne.
När Brochet satte i gång sin studie visste forskarna redan att hjärnan bearbetar smak och doft tio gånger långsammare än syn. Det är troligt att evolutionen gjort att vi människor gradvis utvecklat ett snabbt sätt att bearbeta vad vi ser, för att exempelvis kunna reagera fort på en fara eller rovdjur. Brochets forskning demonstrerade ytterligare att i hierarkin för vad vi uppfattar snabbast har synen företräde.
I sina resultat konstaterade Brochet att vinets färg vilseleder oss vilket gör att vi har svårt att bestämma smak och doft.
LÄS OCKSÅ: Vad är egentligen skillnaden mellan billigt och dyrt rödvin
Svårt att avgöra om du inte ser färg
I Brochets studie fick ju faktiskt studenterna se färgen på vinet de drack, även om det var vilseledande under andra omgången. Men vad sker om man tar bort synsinnet helt?
I programmet ”Wine for the confused” med komikern och skådespelaren John Cleese som programledare får ”vanliga personer” (alltså inte vinexperter) som är på vinprovning en vattenflaska med vin i.
Behållaren går inte att se igenom och personerna får ta en klunk av vinet. När Cleese sedan ber dem räcka upp handen om de tror att det var vitt vin räcker ungefär hälften av sällskapet upp handen. Den andra hälften tror att det var rött vin. Eftersom de alla drack samma vin var det bara hälften av dem som hade rätt om vilken färg vinet var.
LÄS OCKSÅ: Enkel guide: Så lagrar du vin hemma i garderoben
Vinets karaktär avgör
Andreas Grube berättar att vinets stil och karaktär påverkar om det är svårt att känna skillnad på ett rött och ett vitt vin.
– Det blir krångligt om det är ett lättare rödvin som är fruktigt och inte så mustigt, och ett motsvarande vitt som är fatlagrat så det ger lite tanninkänning. Det man kan gå på annars om man vill känna skillnad på rött och vitt vin är texturen, eftersom rödvin innehåller tanniner vilket gör det strävt i munnen.
LÄS OCKSÅ: Rätt temperatur på ditt vin – stor guide
När ska man då absolut kunna känna skillnad på vinerna?
– Om du har en kraftig, röd och ekfatslagrad shiraz med hög alkoholhalt, och en vit sauvignon blanc som inte är fatlagrad och som har mycket syra och frukt så borde man kunna känna skillnad.
– Röda viner har generellt högre alkoholhalt, så man kan känna att det bränner i svalget. Och har då tanniner som gör det strävt i munnen. Men vissa av de sakerna är temperaturkänsliga också. Om du serverar ett rött vin kylskåpstempererat tar det bort känslan av tanninerna och alkoholen.
Andreas Grube konstaterar dock att det är tannintexturen och alkoholen han skulle tänka på om någon försöker lura honom i ett test. Han poängterar också att det kan vara värt att testa hemma om man kan känna skillnad på rött och vitt vin.
– Det är ett roligt och intressant experiment. Man blir påmind om att slänga sina förutfattade meningar över bordet.