Ska öppnat rött lådvin stå framme eller i kylskåpet?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår Vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Andra har också läst

Ska rött vin i bag in box stå svalt?

Hej! Jag brukar ha mitt röda lådvin stående på köksbänken. Blir det godare om jag stoppar in det en stund i kylskåpet? Svenne

LÄS OCKSÅ: 10 bästa boxvinerna enligt expertjuryn 

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Rött lådvin ska serveras svalare än rumstemperatur, menar Gunilla Hultgren Karell

 

Hej Svenne! Köksbänken är inte det helt optimala stället att ha vinet på. I närhet av spis och ugn blir det ofta varmare än i övriga rum. 

Rött lådvin kan vinna på att serveras något svalare än rumstemperatur, cirka 16 grader. Vinet känns då lite spänstigare och fräschare. Så om du förvarar vinet i kylskåp och tar fram det en stund innan det ska serveras, tror jag att du kommer att känna skillnad. 

LÄS OCKSÅ: Så länge håller ett öppnat och oöppnat vin

Om du dessutom tappar upp det i en karaff när vinet ska serveras får det en liten genomluftning som lyfter smakerna ytterligare. Vinet håller sig också bättre i kylskåp när väl förpackningen är öppnad. Vänliga hälsningar, Gunilla 

 

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer