EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Så mycket socker innehåller ditt vin

Olika typer av vin innehåller ofta olika mycket socker.

Foto: Fotolia/Montage

1 av 2

Vitt vin innehåller generellt mer socker än rött och rosé enligt Matilda Dannetun, pressekreterare på Systembolaget.

Foto: Fotolia

2 av 2

Socker förknippas kanske i första hand med drycker som läsk och saft.

Men även vin som du köper på Systembolaget innehåller mycket av det söta.

Hur mycket socker beror däremot på vilket typ av vin du väljer.

Allt om Vin hjälper dig att reda ut om du ska köpa rött, vitt, champagne eller kanske rosé för att undvika viner med höga sockerhalter. 

Andra har också läst

Socker finns i så gott som alla typer av viner. Däremot skiljer sig vissa sorter från andra när det kommer till hur högt innehållet är. 

Anledningarna till det kan vara flera, bland annat spelar valet av druvor en viss roll då socker finns i vindruvor och därmed också naturligt i allt vin .

LÄS OCKSÅ: Blir man tjock av alkohol - här är allt du behöver veta

– Det finns druvsorter som tenderar att innehålla, och då även resultera i, en högre sockerhalt, men det är främst en fråga om framställningsmetoden och klimatet, säger Matilda Dannetun, på Systembolaget (tidigare pressekreterare).

Socker i rött, vitt och mousserande vin

Det har också betydelse vilket typ av vin du väljer att dricka, rött, vitt, rosé, mousserande eller dessertvin. Vissa sorter är ofta sötare än andra. 

– Generellt så innehåller vita viner mer socker än röda och rosé. Exempel på stilar och druvor som brukar innehålla mest är viner gjorda på appassimento-metoden (när druvorna torkas och sockerhalten koncentreras), röda viner som beskrivs som syltiga, Zinfandel/Primitivo, Riesling och Gewürztraminer. Druvor som däremot resulterar i typiskt torra viner är Sauvignon Blanc och Chardonnay från svalare klimat, förklarar Matilda Dannetun.

LÄS OCKSÅ: Så mycket socker är det i bubbel – lär dig läsa av etiketten

Det finns också länder och framför allt områden som producerar sötare viner, men det är svårt att generalisera där.

– Varje land och distrikt jobbar med så pass många druvor och stilar nu för tiden. Det görs till exempel både sötare och torrare varianter av Zinfandel. Men för all del, Kalifornien och franska Alsace har lite sötare viner i större utsträckning än andra, bland annat.

Så mycket socker innehåller vinet

Röda viner på Systembolaget innehåller cirka 2-10+ gram socker per liter (vanligast med 3-4 gram på Systembolaget enligt dem själva).

Vita viner på Systembolaget innehåller cirka 3-13 gram socker per liter.

Rosévin på Systembolaget innehåller vanligtvis cirka 3-6 gram socker per liter. Däremot förekommer exempel där sockerhalten är betydligt högre.  

Champagne och torra mousserande viner innehåller cirka 6-15 gram socker per liter. Extra brut har mindre socker än så.

Dessertvin som söta mousserande viner innehåller ofta runt 80-90 gram socker per liter. Söta vita och röda viner har ofta 80-150 gram socker per liter. 

Alkoholfritt vin som rött, vitt, rosé eller mousserande har en sockerhalt på 30-50 gram per liter. 

Källa: Systembolaget

Tillsatt socker i vin 

Alkoholaltiga drycker behöver enligt EU:s stadgar inte ha någon innehållsförteckning. På svenska Systembolaget mäter man dock sockerhalten i ett laboratorium på nästan allt vin i det ordinarie sortimentet. 

Enligt Systembolaget får man generellt sett inte tillsätta socker sent i tillverkningen för att göra vinet sötare om det säljs inom EU. Däremot är det i vissa fall tillåtet att tillsätta koncentrerad druvmust. Men kemiskt framställda sötningsmedel inte får användas i vin. 

En relevant fråga är dock hur det kan kontrolleras då allt innehåll inte behöver redovisas eller deklareras från vinproducenten eller leverantören?

– Som vi också poängterar på hemsidan så får socker i viss utsträckning förekomma. Vårt labb kontrollerar rutinmässigt att våra viner enbart innehåller fruktos och glukos, samt att de inte innehåller sackaros, säger Matilda Dannetun.  

Sockerhalten i ett vin är inte på den nivån att den skulle få någon att ramla baklänges. I jämförelse med andra drycker som mjölk, apelsinjuice eller läsk är den relativt låg. 

Men för den som verkligen vill dricka vin med lite socker i finns några tips.

Röda viner som beskrivs mycket fruktiga eller syltiga innehåller ofta lite mer socker. Vita viner som svalodlad chardonnay och sauvignon blanc innehåller sällan mer än 3 gram socker per liter.