Så länge håller ett öppnat och oöppnat vin
Hur länge håller en flaska eller bag in box?
Är det någon skillnad mellan olika sorters vin? Här får du hjälp med hur länge du kan spara ditt vin.
– Vin blir sällan farligt, men det kan det bli matt och tråkigt, säger Matilda Dannetun på Systembolaget.
Du öppnar en flaska vin en lördagskväll men dricker bara två glas. Kan du då dricka det som blivit över nästkommande helg?
Mycket handlar om hur mycket variation i smak och doft du kan gå med på, säger Matilda Dannetun, tidigare pressekreterare på Systembolaget.
– Om man inte tycker om att smaken förändras så håller inte vinet i den bemärkelsen. Det handlar om personlig smak.
Vinet håller längre är du tror, menar Andreas Grube, vinskribent och sommelier. Han tipsar om att dofta och smaka och att lita på sina sinnen.
– Alla viner beter sig lite olika beroende på vintyp, ålder, kvalitet och så vidare. Och det beror också på hur du förvarar vinet, säger han och fortsätter:
– Generellt kan du spara en öppnad flaska vin åtminstone 3-4 dagar, och ibland uppemot en hel vecka. Man får helt enkelt testa – smakar det bra så är det bara att dricka på!
Så länge håller en oöppnad vinflaska och så ska du förvara den
De flesta viner som kostar upp till 200 kronor är producerade för att drickas inom ett till två år. Det skadar inte att dricka det flera år senare, men då kan smaken ha förändrats.
Både oöppnade och öppnade flaskor med rött, vitt och rosévin bör förvaras mörkt och liggandes.
– Framförallt ska man undvika dagsljus och att flaskan skakas, säger Matilda Dannetun.
För att vinet inte ska ta smak av annat i till exempel ett kylskåp är det viktigt att flaskan är väl försluten.
Så länge kan du spara en öppnad vinflaska: Rött, vitt och rosé
Ungefär samma tumregler gäller för rött vin, vitt vin och rosévin.
■ En öppnad flaska vin håller 3-4 dagar, ibland upp till en vecka i kylskåp.
■ Tiden kan halveras om du förvarar flaskan varmt eller ljust.
■ Ju mindre som är kvar i flaskan, ju kortare hållbarhet.
LÄS OCKSÅ: Därför får du huvudvärk av vin och andra vanliga frågor om vin
Bag in box: Så länge kan du spara ditt boxvin
En oöppnad bag in box håller i några månader från tappdatumet, tio månader för rött och åtta för vitt och rosé.
Ett öppnat boxvin är en kortare historia då den bara håller i några veckor om den förvaras i kylskåp. Fem-sex veckor för rött och tre-fyra för vitt och rosé enligt Systembolaget.
– Om det förvaras i rumstemperatur så halveras den tiden så se till att det står i kylskåpet, säger Matilda Dannetun.
– Boxar håller sig kanske två-tre veckor innan de börjar tappa formen, tycker jag, men även där får du lita på dina smaklökar, säger Andreas Grube.
LÄS OCKSÅ: Rätt temperatur till rätt vin
Så förvarar du öppnat vin: Rött, vitt och mousserande
Öppnade flaskor vin bör förvaras svalt, kallt och liggandes.
– Viktigast är att försluta ordentligt – så att vinet skyddas från syre – och att förvara vinet svalt och mörkt – så tryck i korken och ställ i kylen, råder Andreas Grube och tipsar den som vill vara extra noggrann om att hälla över vinet i en vanlig petflaska med skruvkork.
Öppnade flaskor med mousserande vin håller max i ett dygn i kylskåp – det beror på hur mycket vin och luft som finns i flaskan.
– Det bästa är att förvara en öppnad flaska mousserat vin i en vinkyl, de har rätt temperatur och skyddar från ljus. Men det näst bästa är en vanlig kyl, säger Matilda Dunnetun.