Socker finns i så gott som alla viner. Men hur tar man reda på mängden socker?
Socker finns i så gott som alla viner. Men hur tar man reda på mängden socker? Foto: Adobe Stock

Så hittar du vin med låg sockerhalt

Att det finns socker i vin vet de allra flesta.

Men att ta reda på den mer exakta sockerhalten är inte alltid helt enkelt – särskilt då vinflaskorna enligt lag inte behöver visa upp någon innehållsförteckning. 

Allt om Vin förklarar hur du går tillväga när du handlar på Systembolaget. 

Christofer Bernestål

Socker finns naturligt i så gott som alla viner på Systembolaget. Hur mycket socker det är i de olika vinerna är däremot inte lika tydligt och kan variera rejält. 

Det innebär i sin tur att allt fler konsumenter av olika anledningar intresserar sig för sockerhalten i specifika viner. Så frågan är hur man går tillväga för att ta reda på saken?

Systembolaget mäter i eget laboratorium

Det hela är inte glasklart, särskilt då alkoholaltiga drycker inte behöver ha någon innehållsförteckning enligt EU:s stadgar. Men chansen att få se en mer exakt siffra över sockerhalten ökar markant om vinet finns i Systembolagets fasta och inköpta sortiment. På Systemet mäter man nämligen sockerhalten i ett laboratorium på nästan allt vin i det ordinarie sortimentet.

Därför går det också relativt enkelt att ta reda på sockerhalten innan man köper vinet. På Systembolagets hemsida står det under vinets så kallade produktkort (se nedan), där både doft, råvaror, säljstart, färg med mera finns angivet.      

Foto: Skärmavbild från Systembolaget.se

Filtrera sockerhalten vid sökning

Men du kan också se sockerhalten på plats i butiken.  

– I nuläget står sockerhalten på vinets hyllkantsetikett, förklarar Systembolaget själva.

En annan ny funktion är att man på Systembolagets betasajt kan filtrera fram sockerhalten på alla drycker där den uppmätts. 

LÄS OCKSÅ: Så många kalorier innehåller vin, sprit och öl 

Druvsort, klimat och framställningsmetod styr

Om vinet bara finns i beställningssortimentet är det lite knepigare. På vissa leverantörers och importörers hemsidor är sockerhalten utskriven – men alltsomoftast är den inte det.

Om man tycker att det här med sockerhalt är väldigt viktigt, så finns det trots allt metoder som gör att risken att du råkar köpa ett för sött vin minskar, om du nu önskar det. För sockerhalten styrs av till exempel druvsort, klimat och framställningsmetod. Ytterst generellt, kan man med den vetskapen peka ut vissa vintyper som sötare än andra, bara man vet varifrån vinet kommer och vilken druva som är råvaran (läs mer om saken i länken nedan).  

LÄS OCKSÅ: Så mycket socker innehåller ditt vin – enkel guide 

Experterna tipsar om vin med låg sockerhalt

Intresset kring sockerhalten i vin har som sagt skjutit i höjden på senare tid, och frågan om varför Allt om Vins experter inte anger hur mycket socker ett vin innehåller i sina tips har diskuterats. Så här svarar till exempel vinexperten Gunilla Hultgren Karell frågan. 

– Många är uppmärksamma på att rödvin generellt inte bör innehålla mer socker än runt 3 till 4 gram per liter. Rödvin med högre sockerhalt, ibland ser man riktiga skräckexempel med mer än 10 gram per liter, blir ofta obalanserade och framstår som klumpiga och jolmiga.  Av den anledningen rekommenderar jag sällan rödviner med högre sockerhalt och skulle jag göra något undantag, så skriver jag i så fall ut sockerhalten, förklarar Gunilla