Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Lär dig om vin

Publicerad 12 sep 2018 16:00

Ripasso – lär dig mer om supersuccén från Valpolicella

Veneto i norra Italien.

Veneto i norra Italien.

1/2

Foto: Adobe stock

2/2

Foto: Adobe stock

Det finns ett modeord för rött vin framför alla andra om man rör sig runt Systembolagshyllorna just nu.

”Alla” ska prova det och ”alla” verkar gilla det även om vissa vinsnobbar fnyser ”Budget-Amarone” om den folkliga italienska drycken.  

Ripasso. Men vad betyder det, egentligen?

LÄS MER: Expertens tips – Systembolagets bästa ripassoviner 

Ripasso är i grunden ett vanligt lättdrucket Valpolicellavin (se förklaring senare i texten). Men efter att  ”basvinet” fått jäsa klart blandar man det med de druvrester som blir över efter tillverkningen av amarone (när amaronen har jäst klart). Därefter får ripasson jäsa vidare, tillsammans med resterna vilket höjer alkoholhalten en aning och ger mycket extra smak åt det ursprungliga vinet.

Och för att förstå hur det hänger ihop bör vi nog förklara vingeografin i norra Italien lite närmare:

Härifrån kommer amarone

Veneto – regionen i nordost som är en av dem som står för största produktionen av vin inrymmer flera stora och kända underdistrikt. Ett är vitvinsbekantingen Soave, men den vi ska koncentrerar oss på här ett annat.

Valpolicella – ligger öster om Gardasjön och norr om Verona. Här odlas vin på allt från bergsslutningarna i norra delen av appelationen till det plattare landskapet i södra delen.  Valpolicellavinerna – med druvan corvina i spetsen – är lite enklare, lätta, fruktiga röda viner som oftast har låg tanninhalt. 

I Valpolicella görs det berömda amaronevinet, där man låtit druvorna torka i grunda backar för att på så vis få ett extraktrikt och koncentrerat rödvin med hög alkoholhalt tack vare den förhållandevis stora andelen socker i druvorna – som också för med sig  en liten beska (amaro betyder besk/bitter på italienska

Och är det alltså druvreseterna från amarone som används för att sedan göra ripasso.