Veneto i norra Italien.
1 av 2: Veneto i norra Italien. Foto: Adobe stock
2 av 2 Foto: Adobe stock

Ripasso – lär dig mer om supersuccén från Valpolicella

Det finns ett modeord för rött vin framför alla andra om man rör sig runt Systembolagshyllorna just nu.

”Alla” ska prova det och ”alla” verkar gilla det även om vissa vinsnobbar fnyser ”Budget-Amarone” om den folkliga italienska drycken.  

Ripasso. Men vad betyder det, egentligen?

LÄS OCKSÅ: Expertens tips – Systembolagets bästa ripassoviner 

Ripasso är i grunden ett vanligt lättdrucket Valpolicellavin (se förklaring senare i texten). Men efter att ”basvinet” fått jäsa klart blandar man det med de druvrester som blir över efter tillverkningen av amarone (när amaronen har jäst klart). Därefter får ripasson jäsa vidare, tillsammans med resterna vilket höjer alkoholhalten en aning och ger mycket extra smak åt det ursprungliga vinet.

Och för att förstå hur det hänger ihop bör vi nog förklara vingeografin i norra Italien lite närmare:

Härifrån kommer amarone

Veneto – regionen i nordost som är en av dem som står för största produktionen av vin inrymmer flera stora och kända underdistrikt. Ett är vitvinsbekantingen Soave, men den vi ska koncentrera oss på här ett annat.

Valpolicella – ligger öster om Gardasjön och norr om Verona. Här odlas vin på allt från bergsslutningarna i norra delen av appelationen till det plattare landskapet i södra delen.  Valpolicellavinerna – med druvan corvina i spetsen – är lite enklare, lätta, fruktiga röda viner som oftast har låg tanninhalt. 

I Valpolicella görs det berömda amaronevinet, där man låtit druvorna torka i grunda backar för att på så vis få ett extraktrikt och koncentrerat rödvin med hög alkoholhalt tack vare den förhållandevis stora andelen socker i druvorna – som också för med sig  en liten beska (amaro betyder besk/bitter på italienska

Och är det alltså druvreseterna från amarone som används för att sedan göra ripasso.

Ordlista

Passito – kallas metoden när druvor torkas innan de jäses för att på så vis erbjuda mer koncentration då de ju innehåller en mindre andel vatten. Vida spridd metod i Veneto, men amarone och recioto görs bara i Valpolicella (som är en del av Veneto). 

Ripasso – Valpolicella-vin som man häller över skalresterna från färdig amarone i (eller recioto). På så vis ger man ”basvinet” en ny jäsning som höjer alkoholen något, men framför allt får det en kraftigare smak. Syranivån sjunker också i förhållande till Valpolicellavin.

Amarone – görs med passitometoden, och först efter att druvorna fått torka i flera månader. Amaronevinernas jäsning brukar startas under vintermånaderna. Resulterar i kraftfulla viner med hög alkoholhalt och medium eller hög tanninhalt. Lagras oftast på stora ekfat innan de släpps. 

Appassimento – processen där druvorna torkas som för att sedan göra recioto eller amarone. Se passito.

Amaro – italiensk örtlikör som ofta dricks som en ”digestif” efter en måltid.

Recioto – görs också av torkade druvor, som fått ligga 100-200 dagar i speciella torkrum. Jäsningen avbryts för att på så vis åstadkomma ett sött vin i stället för ett alkoholstarkt (amarone) som hade blivit fallet om jästen fortsatt att omvandla socker till alkohol. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!