1 av 3 Foto: Adobe stock
Britt Karlsson, Maya Samuelsson och Ullrika Ferlin.
2 av 3: Britt Karlsson, Maya Samuelsson och Ullrika Ferlin. Foto: Per Karlsson/ Pressbild/ Tom Hyland
Madeleine Stenwreth.
3 av 3: Madeleine Stenwreth. Foto: Christine Holm

Plugga till en vinexpert – hitta rätt utbildning

Att studera vin blir allt mer populärt men vilken utbildning ska man välja och varför? Det har vi frågat fyra av Sveriges mest framstående kvinnor inom vinbranschen.

Vin är trendigt och aldrig har det pratats och smakats så mycket vin i Sverige som i dag. Utvecklingen har gått snabbt.

– Jag tror det har att göra med att vi reser mer och i dag tillåter oss att äta och dricka gott även till vardags, säger Madeleine Stenwreth.

Hon är en av fyra svenska Masters of Wine, en av de högsta titlar man kan ha inom vinvärlden. Totalt finns det 389 Masters of Wine i hela världen, från trettio olika länder.

– En annan anledning är att intresset för mat blivit mycket större, vi äter bättre och jag tror vinintresset har ökat även därför. Svenskar tycker också om att lära sig, föreningslivet är starkt förankrat i oss. Ett bevis på detta är Munskänkarna som anordnar kurser inom vinkunskap över hela landet. De har i dag 25 000 medlemmar, säger Britt Karlsson som driver vinresearrangören BKWine tillsammans med sin man Per Karlsson. Tillsammans har de skrivit ett femtontal prisbelönta vinböcker. 

Madeleine Stenwreth berättar att när hon utbildade sig på Restaurangakademin i början på nittiotalet fanns det färre än ett tiotal utbildade sommelierer i Sverige.

– Utvecklingen har gått snabbt. Att gå en sommelierutbildning är en bra grund men mycket lär man sig genom att resa, besöka vinregionerna och prata med producenterna. Jag skulle säga att en större del av min kunskap har jag fått från erfarenhet och inte från böcker. Det som också givit mig mycket är att gå på internationella vinmässor och vinprovningar i andra länder. Då förstår man att Sverige inte är vinvärldens centrum och man får en global bild av vinvärlden, berättar hon.

”Beror på var man befinner sig i livet” 

Maya Samuelsson, känd från bland annat Nyhetsmorgon i TV4, framgångsrik tävlingssommelier och utbildare på sommelierutbildningen Vinkällan, som startades av hennes föräldrar, säger:

– Vilken utbildning man väljer beror mycket på var man befinner sig i livet, om man redan arbetar eller kan studera på heltid. Ett råd jag ger alla som vill studera vin är att besöka skolan innan man skriver in sig. Prata med de som håller i utbildningen och känna efter om personkemin stämmer, säger hon.

Ulrika Ferlin, sommelier, som vann Lily Bollinger Award 2013 som Sveriges bästa kvinnliga sommelier, har gått sommelierutbildning och den internationella utbildningen Wine and Spirit Eduaction Trust (WSET).

– Jag gick en ettårig sommelierutbildning på restaurangakademin. Jag tittade på Grythyttans treåriga utbildning men det kändes som för lång tid för mig även om jag vet att det är en jättebra utbildning, säger hon.

Ville lära sig mer

Efter att ha blivit sommelier fick hon jobb hos stjärnkocken Mattias Dahlgren men flyttade sedan till Italien och blev exportchef hos Barolo-producenten Ceretto. Det räckte inte, hon ville lära sig mer.

– Jag skrev in mig på WSET i London. Det är en utbildning i fyra steg. Man får automatiskt steg två och tre genom sommelierutbildningen på restaurangakademin men jag ville lära mig mer. Diploma-nivån är tuff och förberedande för Master of Wine, säger Ulrika.

Hon berättar att det gav henne mycket. 

– Det är en väldigt bred utbildning som kräver mycket studier. Man får en djupare och bredare insikt i vinets värld, säger hon.

Även Madeleine Stenwreth tycker att WSET är en bra grund att stå på. 

– Jag har också tagit WSET-Diploma och tycker att det gav mycket. Inte bara vad det gäller vinproduktion men även andra delar som rör vinvärlden, bland annat det som kallas business of wine. Men får en övergripande bild av hela vinvärlden. Jag kan tycka att vissa svenska utbildningar är alldeles för smala. Till exempel går man ofta inte in tillräckligt på Nya Världen. Genom WSET får man en helhetsbild och inte bara kännedom om det som är trendigt i Sverige. Om man vill bli Master of Wine eller ta WSET Diploma räcker det inte att bara känna till Europa, berättar hon.

Självlärd

En som inte gått någon utbildning och är självlärd är Britt Karlsson.

– När jag började bli intresserad av vin så fanns det inte vinutbildningar som det finns i dag. Jag var med i Munskänkarna men mer fanns inte. Jag har lärt mig genom att läsa, resa och prata med producenterna, säger hon. 

–Men det kräver ju att man är väldigt disciplinerad och fortsätter studera på egen hand, tillägger hon. 

– Det går att vara självlärd, som i alla yrken, bara att det tar längre tid, fyller Madeleine Stenwreth in.

Viktigt att vara nyfiken

De tycker båda att det är viktigt att ta all information med en nypa salt.

– Det finns många felaktigheter i det som skrivs om vin, så det är viktigt att vara kritisk till allt man läser och ju mer man lär sig desto mer förstår man hur många undantag det finns, säger Britt Karlsson.

Madeleine Stenwreth betonar också vikten av att vara nyfiken på en värld i ständig förändring. Hon säger att hon aldrig slutar fråga sig varför och vill alltid veta mer. Hon säger att bli Master of Wine egentligen inte är en utbildning utan en kvalificering. Det innebär självstudier, det man får lära sig är tekniken för att kunna kommunicera sin kunskap. 

– Det finns alltid en flock som vill frottera sig i etiketter som andra gått i god för. Den innersta kärnan av svenska sommelierer tycker ofta samma sak. Det är väldigt svenskt att vara rädd för att bli utanför. Men det finns även många superduktiga svenska sommelierer med öppen syn, säger hon. 

Snobbstämpeln på väg bort

Maya Samuelsson säger att snobbstämplen är på väg bort. Hon berättar också att det är varierande ålder på studenterna. 

– Vi har blandade åldrar på studenter hos oss på Vinkällan. De flesta jobbar inom restaurang och vill vidareutbilda sig. För andra är det en hobby. Det jag kan säga är att det lönar sig att utbilda sig, som alltid. En sommelierutbildning ger inte bara chans till högre ingångslön utan skapar också mervärde för arbetsgivaren. Det är många arbetsgivare som förstår detta och står för utbildningskostnaden för sina anställda, berättar hon.

Ulrika Ferlin som i dag är konsult för vinimportören Valid Wine säger att det är fantastiskt roligt att få jobba med vin.

– Man möter en mängd intressanta människor, olika kulturer och det finns alltid något nytt att lära sig, säger hon.

 – Och vi blir fler och fler tjejer, det ser man även på de nya Masters of Wine. Antalet kvinnor har dubblerats de senaste tio åren. Det är extra roligt, avslutar Madeleine Stenwreth.

Tips på vinutbildningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!