Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Lär dig om vin

Publicerad 16 feb 2018 17:00

Så ska du inte servera ditt bag in box-vin

Det finns flera anledningar till att du inte ska servera ditt vin direkt från boxen.

Det finns flera anledningar till att du inte ska servera ditt vin direkt från boxen.

1/2

Foto: Fotolia

Häll i stället upp vinet i en karaff eller tillbringare.

Häll i stället upp vinet i en karaff eller tillbringare.

2/2

Foto: Fotolia

Lådvin är omåttligt populärt i Sverige. 

Men det finns ett vanligt misstag som många gör innan de ska dricka sitt boxvin.

– Det finns minst tre starka skäl att inte servera vin direkt ur boxen, säger Allt om Vins vinexpert Håkan Larsson. 

Försäljningen av vin på låda är enorm i Sverige och på Systembolaget. Vi älskar uppenbarligen att ha ett boxvin hemma, som räcker länge och har en smidig förpackning. 

Men enligt Allt om Vins vinexpert Håkan Larsson finns det ett misstag som man helst ska undvika för att få en så bra vinupplevelse som möjligt - när det kommer till vin från bag in box.  Servera inte vinet direkt ur boxen. 

Här är Håkan Larssons tre skäl att inte servera vin direkt ur din box:

1: Det smakar sämre

När man buteljerar vin tillsätts så gott som alltid svavel, för att hindra tillväxt av bakterier och förlänga hållbarheten. Att fylla boxar är en ömtåligare process och mängden svavel som tillsätts är högre. Det vädras ur när vinet hälls över på karaff eller snygg tillbringare.

LÄS OCKSÅ: Lufta vin - så gör du och därför

2: Det ser sämre ut

En box är aldrig en prydnad på ett dukat bord. Du lägger upp bröd i en krog, ost på ett fat, lingonsylt i en skål, mjölk till kaffet i en kanna - förpackningar på bordet ser slarvigt ut. Samma sak gäller förstås också vin.

LÄS OCKSÅ: Så länge håller öppnat och oöppnat vin

3: Du tappar koll på konsumtionen

Det är svårt att bedöma hur mycket vin det verkligen går åt när man kranar ur boxen. Upphällt på karaff 75 cl i taget vet du vad du serverar - och dricker.