Vinexperten Andreas Grube visar hur du öppnar bubblet på ett säkert sätt utan spill

Lär dig om champagne - snabbguide till allt du behöver veta

Champagne är inte bara en region i Frankrike - det är också namnet på världens mest kända mousserande vin.

Men vad vet du egentligen om bubblet som står bakom kända champagnehus som Bollinger, Pol Roger och Moët & Chandon.

Här är en snabbguide i 5 enkla steg till allt du behöver veta om champagne.

Christofer Bernestål

Alla vet vad en flaska champagne är för något - det vill säga världens mest kända bubbel. 

Men vad är är det egentligen som gör champagne till champagne. Kortfattat kan man säga at det är ett mousserande vin som görs enligt en speciell metod inom regionen Champagne i norra Frankrike. Där bidrar det svala klimatet och den unika och kritrika jordmånen till ett karaktäristiskt och ofta friskt och mineralrikt bubbel. 

LÄS OCKSÅ: Champagne, prosecco och cava - det här är skillnaden 

Här följer en snabbguide som förhoppningsvis ska besvara ytterligare några frågor om den förnäma drycken: 

1. Därför bubblar champagne

Varför bubblar champagne så där härligt egentligen? Enkelt förklarat kan man säga att bubblorna i en champagne kommer av att man tillsätter socker och jäst till ett stilla vin och låter det jäsa i flaskan. Då bildas bland annat koldioxid som i sin tur omvandlas till kolsyra (bubblorna). Det kallas för champagnemetoden. 

2. Servera champagne kallt - här är rätt temperatur

Så hur ska man egentligen servera champagne när det kommer till temperatur? Jo, moussernade viner ska vara relativt kalla med en serveringstemperatur på 8–12 grader enligt expertens guide. Ett tips är att ställa champagnen i kylskåp i god tid innan flaskan ska öppnas för att få den kall. Det tar minst två till tre timmar i kylen. 

3. Champagne tillverkas av tre druvor

Främst skapar man det äkta bubblet med hjälp av tre druvor - pinot meunier, pinot noir och chardonnay. Även arbanne, petit meslier, pinot blanc och pinot gris får användas, men är väldigt ovanliga i sammanhanget. 

Druvorna förekommer både enskilt och som blandning.

4. Så gör man Champagne

Efter att druvorna skördats och pressats får vinerna jäsa var för sig, oftast i stora temperaturkontrollerade ståltankar. Man blandar sedan viner från olika vingårdar, och tillsätter även vin från tidigare årgångar, vilket är unikt för champagne. Allt för att vinet ska smaka likadant år efter år (undantaget är årgångschampagner och prestigecuvéer). 

Därefter tillsätts en blandning av jäst, vin och socker och flaskan tillsluts. Det är alltså här som bubblorna kommer till. När jäsnigen är klar ska jästfällningen ut och den tillfälliga kapsylen skjut ut. Då försvinner också lite vin, vilket ersätt med nytt vin och socker för önskad sötma.

Flaskorna får lagras i stora källarvalv. Minimum är 15 månader för enkla standardchampagner. För årgångsbetecknad Champagne krävs minst 36 månaders lagring. 

LÄS OCKSÅ: Champagne och mousserande - så ska det serveras

5. Kända märken och områden från Champagne

Det finns en rad välkända champagnehus från Champagne - som Bollinger, Krug, Moët & Chandon, Pol Roger, Tattinger och Louis Roederer för att nämna några. Flera av dem känner du nog igen från Systembolaget. 

Distriktet Champagne är indelat i fem olika områden. Inom dessa områden finns både grand cru- och premier cru-vingårdar som är en slags kvalitetsbeteckning. Områdena är: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne och Côte des Bar. 

Källor: Systembolaget, Allt om Vin