Det går alldeles utmärkt att lagra bubbel hemma i garderoben.
Det går alldeles utmärkt att lagra bubbel hemma i garderoben. Foto: Fotolia

Lagra och förvara champagne hemma - så gör du

Tänker du ibland att du skulle köpa ett par flaskor bubbel och testa att lägga på lagring hemma i garderoben under ett par år?

I så fal tänker du helt rätt.

Champagne går nämligen alldeles utmärkt att lagra - och det dröjer lång tid innan den blir gammal. 

Tillhör du dem som får ångest över att ett tillräckligt festligt tillfälle ännu inte dykt upp, då du får korka upp din halvdyra champagne som står i skåpet och samlar damm där hemma.  

I så fall kan vi lugna dig. 

Visserligen finns det ett bäst före-datum för allt, men champagneflaksor går alldeles utmärkt att lagra - även de som inte kostar skjortan. 

De flesta champagner, även de enklaste så kallade standardchampagnerna, tål flera års lagring. Snackar vi årgångschampagner och vissa prestigechampagner så tål de flera årtionden i en vinkällare. 

LÄS OCKSÅ: Champagne, cava och prosecco - det här är skillnaden 

Visserligen kan antalet bubblor minska, men på grund av den höga fruktsyran håller ändå vinet och blir dessutom komplext och smakrikt.

– Champagne lämpar sig utmärkt för lagring, den höga syran och kolsyran ökar hållbarheten", skriver till exempel Allt om Vins expert och bloggare Håkan Larsson i sin bok "Håkan Larssons Guide Till Vinets Värld" (Bonnier Fakta).

Enligt Håkan Larsson gäller det inte bara de dyra varianterna. 

– Så gott som all skumpa smakar bättre efter ett år än den gör vid inköpet, skriver han i boken. 

Så att du kan lagra din champagne där hemma har du nog förstått vid det här laget. Men däremot är det ändå av betydelse hur du väljer att lagra din champagne. 

Så här skriver Systembolaget:

"När du ska lagra din champagneflaska är den perfekta temperaturen 10-12 °. För en vanlig vinlagrare är temperaturer mellan 8° och 20° helt godtagbara. Viktigast är att dag- och nattemperaturen inte varierar, årstidens växlingar klarar vinet av bättre. Och att det är mörkt. Champagne ska, likt alla andra viner med naturkork, förvaras liggande. En standardchampagne kan utvecklas positivt i cirka 3-5 år, medan prestige- och årgångschampagne kan klara decennier i en vinkällare".

Allt om Vins Håkan Larsson menar att vi inte behöver krångla till förvaringen för mycket, det går till exempel bra med en garderob, klädkammare eller del av skafferiet. 

Svala fina källarvalv är så klart idealiska, men då handlar det framför allt om dig som investerar stora pengar för lång tid i dina viner.  

– Vi andra kan ta lättare på saken. Det gör inte så mycket om vinet får ligga i 20-gradig värme, så länge temperaturen inte varierar för mycket upp och ner under dygnet, förklarar Håkan i "Håkan Larssons Guide Till Vinets Värld" (Bonnier Fakta).

 

Källor: Systembolaget, "Håkan Larssons Guide Till Vinets Värld" (Bonnier Fakta).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!