Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell älskar lakrits och njuter gärna av salta fiskar till rött vin.
Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell älskar lakrits och njuter gärna av salta fiskar till rött vin.
Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell älskar lakrits och njuter gärna av salta fiskar till rött vin.
1 AV 2
2 AV 2
Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell älskar lakrits och njuter gärna av salta fiskar till rött vin.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Kombinera vin och lakrits - experternas bästa tips

Lakrits i godisskålen och vin i glaset. Kanske är du en av dem som älskar denna kombination? Vinexperterna är oeniga om lakrits passar till vinet, men Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell är positiv. 

– Jag njuter av salta fiskar till rött vin, säger hon. 

Lakrits är verkligen en vattendelare, somliga älskar det svarta godiset medan andra är mer tveksamma. Förmodligen går kärleken till lakrits hand i hand med lusten att kombinera lakrits med andra glädjeämnen, till exempel vin. Allt om Vins mångårige medarbetare Håkan Larsson tycker inte om lakrits och Linda Pérez tycker visserligen om lakrits - men har ännu inte hittat rätt kombination. 

Salta fiskar - en personlig favorit 

Gunilla Hultgren Karell tycker dock att kombinationen lakrits och vin kan vara riktigt lyckad.

– Om det finns kvar lite rödvin i flaskan efter en middag har jag njutit det tillsammans med salt lakrits, till exempel salta fiskar. Jag tycker att ett generöst och fruktigt rött vin passar riktigt bra. Lakrits innehåller ju både sötma och sälta och har i sig en intensiv smak, så alltför finstämda viner ska nog inte blandas in i den här kombinationen, säger Gunilla, som är en riktig lakritsälskare. 

Lakrits även till rom och whisky 

För kocken och matprofilen Elisabeth Johansson, som tidigare skrivit en bok om lakrits i mat, bakning och dessert, tycker att lakrits är givet till vinet, men att det även passar fint till andra alkoholhaltiga drycker som rom, whisky och konjak. Även mustiga ölsorter eller ljus veteöl till de svarta godbitarna är att rekommendera. Enligt Elisabeth Johansson passar söt lakrits bäst till kraftigt rött vin och salt lakrits till friskt vitt vin, men det gäller att prova sig fram, som med alla vin- och snackskombinationer. 

LÄS OCKSÅ: Elisabeth Johansson tipsar om vin- och lakritskombinationer 

LÄS OCKSÅ: Vin till choklad - så blir det allra godast