Klimatförändring i vingården - så påverkas vinet
Klimatförändringarna påverkar allt fler på jorden och vinindustrin är inget undantag. Hur påverkas till exempel Champagne och Bourgogne när medeltemperaturen ökar? Allt om Vin har synat klimatfrågan ur vingårdarnas perspektiv.
För regioner som Champagne och Bourgogne har ökade medeltemperaturer hittills mest varit av godo. Men inom några tiotals år kan vinkartan komma att ritas om helt.
– I våra vingårdar här i Penedès har årsmedeltemperaturen ökat med en grad under de senaste 40 åren. Det verkar kanske inte mycket men det har haft stor inverkan på vinrankorna. I dag skördar vi ungefär tio dagar tidigare än vi gjorde för 20 år sedan, säger Miguel Torres som är fjärde generationen i familjeföretaget med samma namn.
LÄS MER: Klimatförändringar – så påverkar de framtidens vin
Torres är en av de största producenterna i Spaniens och förutom i hjärtlandet Penedès strax väster om Barcelona odlar man vin i bland annat Rioja, Priorat, Ribera del Duero, Kalifornien (Marimar estate) och Chile.
Många nackdelar med tidig vinskörd
Det finns fördelar med att kunna skörda tidigt. Ju längre druvorna hänger ute desto större risk för angrepp av mögel, sjukdomar, skadedjur eller att regn gör druvorna ”urvattnade”. Men nackdelarna överväger starkt. När klimatet passar perfekt för en druvsort ökar sötman och minskar syran i fruktköttet fram till skörd så att de når balans samtidigt som halten fenoler – smak- och aromämnen – är på topp. Med ett varmare klimat mognar fruktköttet tidigare och därmed toppar också sockerhalten tidigare – den är då ungefär en fjärdedel av druvans vikt. Men skalen och kärnorna med fenolerna kommer på efterkälken och hinner inte utvecklas fullt ut.
LÄS MER: Mögel sätter käppar i hjulet för franska vinproducenter
– När jag började arbeta med våra viner försökte vi skynda på mognaden av druvorna. Vi ville gärna ha skördat klart före septemberregnen. I dag är det tvärtom, nu bromsar vi så mycket vi kan – och det kommer vi att få fortsätta med, säger Miguel Torres.
– Vi gör försök med nya rötter och experimenterar med tillsatser som binder vatten i marken och testar även nya kloner av druvor. Vi har också börjat plantera vinraderna i andra väderstreck för att minska solexponeringen och vi har börjat plantera glesare. I stället för att plocka bort lövverket låter vi numera det mesta sitta kvar för att ge skugga och behålla ett gynnsamt mikroklimat runt druvorna.
Klimatuppvärmningen snabbar på druvorna
Hagelstormar har blivit vanligare och man sätter upp skyddsnät över rankorna.
– Det har också den fördelen att de skuggar och försenar mognaden med ungefär en vecka. Dessutom har vi ändrat hur vi binder upp rankorna eftersom det också verkar försena uppbyggnaden av socker i druvorna.
Problemet med högre temperaturer är inte begränsat till Penedès.
Det franska jordbruksforskningsinstitutet INRA räknar med att klimatuppvärmningen globalt har snabbat på druvornas växtcykel med mellan två och tre veckor de senaste 30 åren. Eftersom uppvärmningen fortsätter kan skörden komma en hel månad tidigare år 2030.
Genom att göra prognoser för medeltemperaturerna i olika vinregioner i världen och jämföra med de ideala förhållandena för olika druvsorter har en grupp forskare ledd av Lee Hannah vid amerikanska miljöinstitutet Conservation International skissat på vinkartan för år 2050.
Förändring för många vanliga druvor
Där har flera av världens i dag främsta områden som Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Rioja, Napa Valley, Stellenbosch och Barossa Valley fått en ilsket röd färg som visar att de om bara 30 år kommer att vara olämpliga för odling av de druvsorter som i dag är basen i de lokala vinerna.
LÄS MER: Guide: Det här händer i vingården under ett år
Sverige kommer att ha ett prima vinklimat längs kusterna ända upp till Stockholm, samma med södra England, Osloområdet och delar av Polen och Ryssland
De högre temperaturerna gör att de lämpliga områdena för vinodling förskjuts mot de båda polerna. Sverige kommer exempelvis att ha ett prima vinklimat längs kusterna ända upp till Stockholm. Samma med södra England, Osloområdet och delar av Polen och Ryssland.
På södra halvklotet har vinodling redan tagit fart i sydligare och svalare områden som Tasmanien och Patagonien medan Sydafrika kan få allvarliga problem eftersom stora delar av vinregionerna redan ligger så långt söderut det går att komma.
Vinets världskarta ritas om
Prognoserna har fått kritik från andra forskare som anser att de tar för lite hänsyn till olika druvsorters anpassningsförmåga och olika motåtgärder i vingården och vineriet.
– Enligt deras modell skulle det inte ens i dag kunna växa någon pinot noir i Bourgogne men vi gör ju fortfarande en del bra flaskor… Men visst, vinets världskarta kommer att se annorlunda ut, säger den skeptiske franske vinforskaren Hervé Quénol till Huffington post.
Ett varmare klimat behöver heller inte vara dåligt för alla vinodlare. I regioner som ligger precis på gränsen för vissa druvsorter – som exempelvis pinot noir och chardonnay i Bourgogne – har problemen med att få fullmogen frukt minskat.
Och i Champagne har vinmakarna kunnat dra ner på dosagen, alltså det socker de tillsätter inför den andra jäsningen på flaska eftersom det varmare klimatet gör att druvorna hinner mogna mer och innehåller mer ”naturligt” socker.
Så det kanske går på ett ut? Nej, de senaste årtiondena har inte bara medfört en ökning av medeltemperaturerna i världens vinodlingsområden. Många vinodlare vittnar om ett betydligt mer ostadigt och oförutsägbart klimat.
Två miljoner druvor förlorades
– De senaste åren har vädret blivit alltmer extremt och det kommer troligen att bli än mer så. Till exempel var 2017 ett utmärkt år när det gäller kvalitén på druvorna men väldigt komplicerat om vi ser till vädret. I anslutning till perioder med hög värme i april kom hagelstormar och vi drabbades av torka. Sammanlagt förlorade vi två miljoner kilo druvor den våren, säger Miguel Torres.
LÄS MER: Champagne - gediget hantverk och äkta bubbel
– Jag blir verkligen nedstämd av att se hur naturen lider, hur vingårdarna lider men så påverkas nog alla jordbrukare världen över, vi vinodlare är definitivt inget undantag.
Även om det går att dämpa uppvärmningens verkningar finns det en bortre gräns för vad vinrankorna tål.
– Om temperaturerna fortsätter öka, som många forskare förutspår, är vi på väg mot stora förändringar – och problem. Jag tror inte att vinet helt kommer att försvinna härifrån Penedès men inom 20 år måste vi nog plantera om med druvsorter som bättre tål höga temperaturer och vattenstress.
Text: Jon Hansson
Andra druvsorter - framtida klimatlösningar
Att flytta odlingarna är ingen utväg. Det finns ingen obebodd kontinent norröver dit vi kan flytta våra vingårdar. Det säger Kimberly Nicholas, forskare vid Centrum för hållbarhetsstudier i Lund.
– Men vi kan bli bättre på att utnyttja alla de druvsorter som finns. I dag står så få som tolv sorter för 80 procent av all världens vinproduktion. Vi måste undersöka betydligt fler och få en större spännvidd på mognadstider.