Här är vinet som är nyttigast av alla

Vilket vin är nyttigast – Allt om Vin har listan.

Foto: Colourbox

1 av 3: Vilket vin är nyttigast – Allt om Vin har listan.

Rött, vitt eller rosé? Kolla i listan vilket som är hälsosammast.

Foto: Colourbox

2 av 3: Rött, vitt eller rosé? Kolla i listan vilket som är hälsosammast.

Nyttigheten – antioxidanterna – sitter i skalet.

Foto: Colourbox

3 av 3: Nyttigheten – antioxidanterna – sitter i skalet.

Vilket vin är nyttigast och bäst för hälsan?

Här är listan på vilket som gör mest gott!

Andra har också läst

En del forskning har kommit fram till att ett de som dricker vin med måtta faktiskt är smalare, tränar mer och får i sig fler antioxidanter, även när man räknar in dem som inte finns i vin. Mot bakgrund av det har Food & wines expert listat vilket vin som är nyttigast för oss och varför. För så är det – det finns vin som är nyttigare än annat (förutsatt ett måttligt intag)…  

1) Torra röda viner

Rubinröda viner är de allra hälsosammaste, eftersom de innehåller fler antioxidanter än alla andra vinsorter. Varför? Jo, på grund av att skalet, där antioxidanterna sitter, inkluderas i jäsnings- och tillverkningsprocessen. Mer av det nyttiga sitter kvar genom vinmakningen, helt enkelt. Procyanidin är en av antioxidanterna man hittar i skalet till rödvinsdruvor, och som kopplas till skyddande hälsoeffekter mot exempelvis hjärtsjukdom. Forskare har dessutom noterat att vin från Sardinien och sydvästra Frankrike tenderar att ha högre nivåer av procyanidiner.

LÄS OCKSÅ: Vad gör tanniner för ditt röda vin?

2) Orange viner

På andra plats kommer orange viner; det vill säga vita viner som görs på samma sätt som ett rött vin, där skalen behålls för att macerera under jäsningsprocessen. När man gör vitt vin (på gröna druvor) avlägsnas skalen dessförinnan, men alltså inte när de orange vinerna tillverkas. Då behåller man skalet (i alltifrån en vecka till ett år), som får ligga kvar i kontakt med druvmusten. Därav den ökade halten antioxidanter. 

LÄS OCKSÅ: Så serverar du bäst bag-in-box

3) Roséviner

För att göra rosévin används rödvinsdruvor, och vanligast är att skalkontakten (med musten) är mycket kort. När röda viner tillverkas kan det vara en eller två månader, medan skalen bara behålls i timmar (cirka 2 till 20) för rosévin. Och kortare kontakt med skalen innebär förstås färre antioxidanter.

LÄS OCKSÅ: Därför är det skillnad på färgen i rosévin 

4) Torra vita viner

Eftersom ingen skalkontakt används vid vitvinstillverkning, kan man heller inte dra nytta av några antioxidanter i skalet... De vita vinerna saknar kort sagt en del av nyttigheterna som de röda vinerna tar med sig hela vägen ner i flaskan.

5) Söta vita viner

Söta viner är söta på grund av – just det – socker. Den här kategorin innehåller mycket mer av den varan. Sparsmakad konsumtion kan rekommenderas, och att se dem som en dessert eller godis.

LÄS OCKSÅ: Så mycket socker innehåller olika vintyper

Och – ett viktigt faktum kvarstår förstås: för mycket alkohol är skadligt för alla, och vissa har fortfarande störst hälsoeffekter av att avstå helt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!