EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Här är kvinnorna bakom Systemets alla omdömen

Elsa Holgersson och Annika Wannberg provar cirka 4000 drycker om året.

Foto: Maria Nilsson/Systembolaget

1 av 2

Om du någon gång varit på Systembolaget, så känner du nog igen de små skyltarna på hyllkanten under dryckerna.

Foto: Systembolaget

2 av 2

Om jag säger Annika Wannberg och Elsa Holgersson så har du förmodligen inte en susning om vilka det är. 

Ändå har du och miljoner andra svenskar läst deras texter flera gånger om. 

De står nämligen bakom de små skyltarna med smak- och doftbeskrivningar på Systembolagets hyllkanter. 

Andra har också läst

Har du någon gång handlat på Systembolaget? Då har du med stor sannolikhet också läst någon av alla små skyltar med doft- och smakbeskrivningar som finns i dryckeshyllorna.  

– Det spelar ingen roll om det är cider, blanddryck, öl, vin eller starkvin, vi ska beskriva drycken så att kunden kan hitta det han eller hon vill ha och använda det till rätt tillfälle, säger Annika Wannberg till Systembolagets webbsida .

LÄS OCKSÅ: Vad står det på vin-etiketten egentligen? Enkel guide

Provar 4000 drycker om året

Tillsammans med Elsa Holgersson jobbar hon varje dag med att titta, dofta och smaka. De är provare, eller produktinformatörer som det också heter, på Systembolaget. 

Men det handlar inte om några recensioner av vinet, ölet eller spriten.

– Det vi ska leverera är en exakt beskrivning utan tyckande. Det är egentligen inte konstigare än att beskriva hur en stol ser ut utan att berätta om jag tycker den är snygg eller inte, säger Elsa Holgersson till sajten.

I snitt provar duon hela 4000 drycker om året - eller ungefär 16 per dag. Det blir rätt många smaker att hålla reda på - klurigt så klart. För det gäller att deras text- beskrivningar och porträtt av de så kallade smakklockorna (ett cirkeldiagram som visar dryckens fyllighet, beska och sötma) är konsekventa.

 Till sin hjälp har Annika och Elsa därför en referensdryck. 

– Vi jobbar med referensdryck som vi hela tiden stämmer av mot för att inte hamna fel. Om referensdrycken har beska 6 och ölet som provas är beskare vet vi att värdet ska vara högre än 6.

LÄS OCKSÅ: Vinglas - så väljer du rätt glas till rätt vin

Provandet får konsekvenser i privatlivet

När man som de båda Systembolaget-anställda kvinnorna  har dryckesprovning som dagligt arbete, undrar man så klart vilka konsekvenser yrket har på privatlivet - även om man så klart spottar ut det som testas. 

– Jag kan komma på mig själv med att ta ett glas vatten, snurra runt det och dofta, eller ta ett glas vin hemma, smaka, spotta ur och hälla ut det som är kvar i glaset, säger Annika Wannberg till Systembolagets sajt.

När det gäller själva arbetet tycker duon att utmaningen är att skriva texterna på ett sätt som är inspirerande för kunderna, men samtidigt inte leder till mer konsumtion - vilket ju är en del av Systembolagets uppdrag. 

– En del menar att detaljerade smakbeskrivningar leder till merförsäljning. Vi tänker tvärtom: Om vi hjälper kunderna att välja och välja bort behöver de inte köpa flera produkter och testa sig fram, säger Elsa Holgersson till Systembolaget .

Källa: Systembolaget