Är det sant att rött vin kan ge huvudvärk? Allt om Vin ger dig koll på läget.
1 av 2: Är det sant att rött vin kan ge huvudvärk? Allt om Vin ger dig koll på läget. Foto: Colourbox
Visste du att man kan vara allergisk mot vissa komponenter i vin? Här får du veta hur vin och huvudvärk kan höra ihop.
2 av 2: Visste du att man kan vara allergisk mot vissa komponenter i vin? Här får du veta hur vin och huvudvärk kan höra ihop. Foto: Colourbox

Därför kan du få huvudvärk av rött vin

Varför kan du få ont i huvudet av rött vin? 

Är det sant att ett torrt vin kan innehålla lika många kalorier som ett sött?  

Allt om Vin berättar om fem vanliga vinfrågor. 

1. Varför kan man få ont i huvudet av rött vin?

LÄS MER: Tanninerna gör mycket för rödvinet 

Vissa får ont i huvudet av åska i luften, skrikiga barn eller av att titta för mycket på tv utan glasögon. Andra får ont i huvudet av att dricka rött vin. Precis som med andra födoämnen kan man vara allergisk mot vissa komponenter även i vin. Det är relativt vanligt att man reagerar på flavonoider och tanniner som finns i kärnorna och i druvornas skal. När man gör rött vin har vinet en längre kontakt med skal och kärnor innan de silas bort och därför reagerar fler på rött än på vitt vin. Det ska även tilläggas att det finns andra anledningar, till exempel tillsatser i vinet, som gör att man kan tåla ett visst vin bättre än ett annat.

2. Kan ett vin med skruvkork vara korkskadat?

LÄS MER: 7 knasiga myter om vin 

Det är väldigt ovanligt men inte omöjligt. Det handlar om ett kemiskt ämne som heter 2,4,6-Trikloranisol och i många fall överförs det ifrån korken, men det kan också överföras genom den snarare än från den.  Ämnet kan finnas naturligt i trä, vin, vatten, jord, grönsaker, frukt, och även i kork.

3. Är inte allt vin ekologiskt, egentligen?

För att ett vin ska få kalla sig ekologiskt finns det en hel del regler som måste följas. Till exempel får man inte använda någon typ av bekämpningsmedel på fältet med undantag för en begränsad mängd koppar. Det finns producenter som arbetar ekologiskt men som av olika anledningar väljer att inte certifiera sig. Certifieringen innebär att man måste följa reglerna till fullo vilket kan betyda ett större risktagande. Till exempel om det skulle dyka upp en sjukdom eller svåra väderförhållanden så har man inte möjligheten att rädda skörden genom besprutning. Dessutom innebär certifieringen en extra kostnad för vinodlarna. Det kan alltså finnas ekologiskt odlat vin utan certifiering men, allt vin är inte ekologiskt.

4. Kan jag lita på vad vinkritikerna säger?

Personer som bedömer vin följer gemensamma regler och ramar för att vara så objektiva de kan men de uttrycker alltid en professionell åsikt om vinet. Deras uppgift är att tipsa och inspirera snarare än att ge exakta riktlinjer.

5. Innehåller ett torrt vin mindre kalorier än ett sött?

Det är sockret i druvmusten som förvandlas till alkohol under jäsningsprocessen. Så, även om ett vin smakar torrt kan det innehålla lika många kalorier som ett sött, beroende på alkoholhalt och restsötma. Många viner som beskrivs som torra har en högre sockerhalt än man tror. I Sverige dricker vi alltmer ”torra” röda viner med en hög sockerhalt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!