Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Lär dig om vin>Guider

Publicerad 5 sep 2018 08:00

Vad är egentligen skillnaden mellan billigt och dyrt rödvin

Fest och man ska välja vin. Billigare viner smakar bra men har ingen specifik karaktär, menar vinexperten.

Fest och man ska välja vin. Billigare viner smakar bra men har ingen specifik karaktär, menar vinexperten.

1/2

Foto: Shutterstock

Att köpa dyrt vin är inte lika med gott vin, säger vinexpert Gunilla Hultgren Karell. Om det är gott beror på vad man själv gillar.

Att köpa dyrt vin är inte lika med gott vin, säger vinexpert Gunilla Hultgren Karell. Om det är gott beror på vad man själv gillar.

2/2

Foto: MIKAEL SJÖBERG

Är en flaska rödvin som kostar 179 kronor mycket godare än en flaska för 79 kronor? 

Nej, inte alltid för nybörjaren, menar vinexperten Gunilla Hultgren Karell. 

Risken är större att du blir besviken om du köper dyrt. För ju dyrare flaskan är, desto större är skillnaden på hur rödvinet smakar.

Visst är det så att det ändå handlar om kvalitet. Ett vin som kostar 79 kronor görs troligen i stora kvantiteter. Druvorna har vuxit på stora fält. Det viktiga är att skörden blir så stor som möjligt och druvorna skördas med maskiner. De handplockas troligen inte. Och druvor är en råvara.

LÄS OCKSÅ: Bästa boxarna till maten

– Billigare viner produceras ofta i stora fabriker. De lagras snabbt och vill man få fram ekfatskaraktär så kan man hälla i ekflis eller lägga i en ekplanka i tankarna. De lagras inte under en längre tid på ekfat, säger Gunilla Hultgren Karell.

Goda trots billigare

Produktionen är helt enkelt billigare, men vinet kan trots det smaka gott. 

– Man brukar prata om cocacola-viner. Man vet vad man får. Det smakar bra men har ingen specifik karaktär. Det kan komma från Piemonte i Italien eller Kalifornien i USA. Det är svårt att hitta någon karaktär på druva eller region i vinet.

Karaktär på vinet är något som vana vindrickare som utvecklat sin smak för vin vill känna.

LÄS OCKSÅ: Lär dig beskriva ett vin 

– Dyrare viner får oftast en karaktär och då blir skillnaden större i smaken. En ripasso, som är en tillverkningsmetod från Italien, för 179 kronor får väldigt mycket smak. Men en Bourgogne från Frankrike i samma prisklass är elegantare och lättare. Då gäller det att veta vad man själv gillar, säger hon.

Smakar bra till mat

Men om man köper ett vin för 79 kronor tar man inte samma risk, menar hon. Skillnaden är inte lika stor för billigare viner om de kommer från Sydafrika, Italien eller Spanien. Men de smakar bra och är anpassade efter allmänna gommar. Man vet vad man får och det smakar bra till maten.

- Vi vinnördar provar viner mot varandra och jämför. Funderar på om de är typiska för området som de kommer ifrån. Om man får det man förväntar sig eller om vinet överraskar, positivt eller negativt. Och alla har olika smak. Att köpa ett dyrt vin är inte lika med gott, vare sig man är en van eller ovan vindrickare.

LÄS OCKSÅ: Bästa röda vinerna under 100 kronor

Viner av högre kvalitet har ofta en markerad fruktsyra och är sträva.

– Antingen gillar man det eller också inte. Jag får ofta frågan om vilket vin man ska köpa om man brukar köpa vin för 79 kronor, men vill kosta på sig lite mer. Då brukar jag rekommendera vin för dryga hundralappen. Ett 200-kronors kan vara svårare att tipsa om. 

Risken är stor att en ovan inte uppskattar vinet. 

Utmana smaklökarna

– Men jag vill uppmuntra till att testa lite dyrare viner då och då. Det är kul att utmana sina smaklökar.

En början för den som vill lära sig mer om skillnaden på smakupplevelser av viner i olika prisklasser kan vara att köpa ett billigare och ett dyrare vin gjort på samma druva och från samma region.

Men som sagt, dyrt behöver inte smaka godare för alla.