Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Lär dig om vin>Guider

Publicerad 29 dec 2017 19:00

Sabrera din champagne som ett proffs - så gör du

Att sabrera betyder traditionellt att den övre delen av flaskans hals slås av med hjälp av en sabel.

Att sabrera betyder traditionellt att den övre delen av flaskans hals slås av med hjälp av en sabel.

Foto: Fotolia

Sabrera på fel sätt kan vara både farligt och svårt. 

Men sommelieren Camilla Forslund menar att alla kan lära sig. 

Här följer fyra enkla och viktiga steg att kunna. 

Att sabrera betyder att den övre delen av flaskans hals slås av med hjälp av en sabel eller något annat föremål. I dag sabreras det med alltifrån vinglas och köksknivar till skor och mobiltelefoner.

LÄS OCKSÅ: Lika bubbligt men utan alkohol 

– Det kan vara både farligt och svårt men alla kan lära sig att sabrera, tricket är att träffa rätt punkt på flaskans hals, säger Camilla Forslund, sommelier på The Winery Hotel. 

Sabrera - så här gör du i fyra enkla steg

1. Ta av folien runt flaskans hals

Det är viktigt att sabreringsföremålet kan glida friktionsfritt över flaskhalsen.

2. Ta av metallkorgen

Tänk på att hålla en tumme på korken när du tar av metallkorgen så att trycket i flaskan inte gör så att den okontrollerat flyger i väg. 

LÄS OCKSÅ: Bubbliga viner - här är vad som skiljer dem åt 

3. Håll flaskan stadigt och placera föremålet du ska sabrera med 

Håll flaskan stadigt underifrån och placera sabreringsföremålet mot flaskans mitt och se till att det ligger rakt mot flaskan. Du ska träffa kanten vid flaskans topp. 

4. Rörelsen ska vara bestämd men inte hård

Dra sabreringsföremålet bestämt längs flaskhalsen utan att ta i. Tänk förbi flaskans hals och dra igenom hela rörelsen utan att stanna förrän föremålet kommit över på andra sidan.