1 AV 2
Vinexperten Gunilla visar hur du provsmakar vin på restaurang
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Så provsmakar du vinet du beställt på restaurangen

Det är mer regel än undantag att någon vid bordet på krogen får provsmaka en liten skvätt av det beställda vinet. 

Men hur gör man egentligen, vad ska man leta efter, och när ska man skicka ut vinet igen?

Alt om Vin:s expert ger dig svaren. 

Christofer Bernestål

Vi har alla suttit där på restaurangen. Kyparen kommer fram med ditt vin och ber dig eller någon i ditt sällskap att provsmaka. Man lyfter glaset tar en klunk och säger ”absolut”. 

De flesta lägger ingen större energi på att känna efter, och vill heller inte ta striden. Många gånger handlar det också om osäkerhet, man vet inte varför man egentligen ska testa eller hur man ska göra.

Allt om Vin:s vinskribent och expert Gunilla Hultgren Karell förklarar att det första du ska göra är att titta på vinets färg. 

– Ser det klart ut? Är det något som simmar runt är det ju inte bra. Utan vinet ska se klart, friskt och blankt ut, säger hon.

Snurra på glaset för att känna doft

Därefter skapa man snurra försiktigt på glaset och sätta vinet i rörelse. Det ser lite fint och snobbigt ut, men har faktiskt en funktion.  

– Det gör man för då kommer syre till vinet och det ger en doft. Vinet ger ifrån sig mer doft. Det är nu man känner om något är fel, om vinet är korkskadat eller luktar konstigt på något annat sätt.

Och hur ska man egentligen använda sin näsa, rent praktiskt?

– Stick ner näsan ordentligt i glaset och dra in.

Då ska du skicka ut vinet igen

Och visar det sig också att det som eventuellt doftade konstigt, också smakar underligt, ja då ska man inte vara tyst. 

– Då är det något fel på vinet. Då ska man säga så här: ”Nä, jag tycker inte det här vinet var riktigt bra”. Och så skickar man ut det, säger Gunilla Hultgren Karell.