Så mycket socker är det i champagne och annat bubbel
Det finns en hel del tillsatt socker i mousserande vin som champagne, cava och prosecco.
Hur mycket går att se på flaskans etikett - även om begreppen kan vara både svåra och förvirrande att tyda.
Allt om Vin hjälper dig och förklarar hur mycket eller lite socker ditt bubbel egentligen innehåller.
Till att börja med så kan man säga att socker finns i nästan alla typer av vin - naturligt eller tillsatt.
LÄS OCKSÅ: Så mycket socker innehåller ditt vin
Samtidigt kan vi nog ändå vara överens om att mousserande vin oftast innehåller lite mer socker än "vanligt" stilla vin. Orsaken till det är i grunden inte svårare än att det vanligtvis tillsätts mer socker när man tillverkar bubbel.
Socker tillsätts i champagne, cava och prosecco
För att förstå varför det finns socker i mousserande, så kan det vara bra att ha koll på hur bubblet tillverkas (finns flera sätt). Så vi kör en supersnabb guide.
Bubbel som champagne, cava, crémant och franciacorta görs enligt den så kallade traditionella metoden. Alltså vinet kolsyrejäser en andra gång direkt i flaskan. När jäsningen är klar och den tillfälliga kapsylen har skjutits ut, toppas bubblet oftast med en blandning av vin och socker.
LÄS OCKSÅ: Lär dig om champagne - snabbguide till hur den tillverkas och mycket mer
Den vanligaste metoden i världen är dock tankmetoden, vilket innebär att socker, jäst och vin får jäsa i en trycktank. Därefter tillsätts sockret direkt i tanken.
Tankmetoden används till exempel oftast när man gör den på Systembolaget så populära proseccon.
Metoden att söta kallas för dosage eller liqueur d´expedition.
LÄS OCKSÅ: Champagne, cava och prosecco - det är skillnaden
Termer som brut och extra dry avslöjar sockerhalten
Men hur ska man egentligen hålla koll på hur mycket eller lite socker det är i ett mousserande vin? Det positiva är att om vinet producerats inom EU så måste information om sötman finnas på etiketten.
Det gäller dock att lära sig termologin för att kunna läsa av etiketten rätt, vilket kan vara svårt och en aning förvirrande faktiskt. Särskilt då det finns olika begrepp för samma sak i olika länder.
Dessutom är det lätt att bli lurad av det ologiska. När det till exempel står "extra dry" på etiketten, så kopplar man det till något torrt. Men den tillåtna sockerhalten i "extra dry" är mycket högre än om det står "brut" eller "extra brut".
LÄS MER: Systembolagets mest populära prosecco
Här följer en guide för dig som i alla fall vill hålla lite koll på sockerhalten i det mousserande vinet:
Det säger ettiketten om sockerhalten i mousserande vin - guide
Brut nature / zero dosage / brut zero / naturherb / bruto natural
Inget extra socker har tillsatts i dosagen. Sockerhalten är 0-3 gram per liter.
Extra brut / extra herb / extra bruto
Även här har vi ett torrt mousserande vin då upp till 6 gram socker per liter är tillåtet.
Brut / herb / bruto
Torrt mousserande, och här är det max 12 gram socker per liter som gäller. Visserligen heter torrt sec på franska. Men för att förvirra alla lite extra väljer producenterna i Champagne att använda brut, som betyder rå, i stället.
Extra dry / extra trocken / extra seco
Som sagt, namnet förvirrar. Här är sockerhalten 12-20 gram.
Sec / trocken / secco / dry
Så var det där med sec som ju betyder torrt på franska. Men i det här fallet snackar vi halvtorrt bubbel. 17-35 gram socker per liter.
Demi-sec / halbtrocken / abbocato / medium dry / semiseco
Nu börjar halten bli högre, 33-50 gram socker per liter.
Doux / mild / sweet / dolce
Minst 50 gram socker per liter är det i mousserande märkt med något av dessa ord.
Nu sitter det säkert någon och tänker, "bubbel brukar ju smaka ganska torrt och friskt, inte speciellt sött". Det kan bero på att till exempel champagne ofta har en väldigt hög fruktsyra, vilket hjälper till att dölja eller maskera sötman.
Källa: Systembolaget