Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Lär dig om vin>Guider

Publicerad 5 okt 2018 10:00

Så mycket socker är det i champagne och annat bubbel

Det är populärt med mycket torrt mousserande. Men det tillsatta sockret finns ofta där ändå.

Det är populärt med mycket torrt mousserande. Men det tillsatta sockret finns ofta där ändå.

1/2

Foto: Fotolia

Brut, extra brut och extra dry är bara några benämningar som avslöjar hur mycket socker som finns i flaskan.

Brut, extra brut och extra dry är bara några benämningar som avslöjar hur mycket socker som finns i flaskan.

2/2

Foto: Colourbox

Det finns en hel del tillsatt socker i mousserande vin som champagne, cava och prosecco. 

 Hur mycket går att se på flaskans etikett - även om begreppen kan vara både svåra och förvirrande att tyda. 

Allt om Vin hjälper dig och förklarar hur mycket eller lite socker ditt bubbel egentligen innehåller.  

Till att börja med så kan man säga att socker finns i nästan alla typer av vin -  naturligt eller tillsatt. 

LÄS OCKSÅ: Så mycket socker innehåller ditt vin  

Samtidigt kan vi nog ändå vara överens om att mousserande vin oftast innehåller lite mer socker än "vanligt" stilla vin. Orsaken till det är i grunden inte svårare än att det vanligtvis tillsätts mer socker när man tillverkar bubbel. 

Socker tillsätts i champagne, cava och prosecco

För att förstå varför det finns socker i mousserande, så kan det vara bra att ha koll på hur bubblet tillverkas (finns flera sätt). Så vi kör en supersnabb guide.

Bubbel som champagne, cava, crémant och franciacorta görs enligt den så kallade traditionella metoden. Alltså vinet kolsyrejäser en andra gång direkt i flaskan. När jäsningen är klar och den tillfälliga kapsylen har skjutits ut, toppas bubblet oftast med en blandning av vin och socker.

LÄS OCKSÅ: Lär dig om champagne - snabbguide till hur den tillverkas och mycket mer 

Den vanligaste metoden i världen är dock tankmetoden, vilket innebär att socker, jäst och vin får jäsa i en trycktank. Därefter tillsätts sockret direkt i tanken. 

Tankmetoden används till exempel när man gör den på Systembolaget så populära proseccon

Metoden att söta kallas för dosage eller liqueur d´expedition.

LÄS OCKSÅ: Champagne, cava och prosecco - det är skillnaden

Foto: Colourbox

Termer som brut och extra dry avslöjar sockerhalten

Men hur ska man egentligen hålla koll på hur mycket eller lite socker det är i ett mousserande vin? Det positiva är att om vinet producerats inom EU så måste information om sötman finnas på etiketten. 

Det gäller dock att lära sig termologin för att kunna läsa av etiketten rätt, vilket kan vara svårt och en aning förvirrande faktiskt. Särskilt då det finns olika begrepp för samma sak i olika länder.

Dessutom är det lätt att bli lurad av det ologiska. När det till exempel står "extra dry" på etiketten, så kopplar man det till något torrt. Men den tillåtna sockerhalten i "extra dry" är mycket högre än om det står "brut" eller "extra brut". 

LÄS OCKÅS: Helgens bästa bubbel - 7 snabba tips från experten 

Här följer en guide för dig som i alla fall vill hålla lite koll på sockerhalten i det mousserande vinet:

Nu sitter det säkert någon och tänker, "bubbel brukar ju smaka ganska torrt och friskt, inte speciellt sött". Det kan bero på att till exempel champagne ofta har en väldigt hög fruktsyra, vilket hjälper till att dölja eller maskera sötman. 

LÄS OCKSÅ: Här är bästa bubblet till nyår och andra fester - olika priskategorier 

Källa: Systembolaget