Hur länge kan vinet lagras? Det är den vanligaste frågan jag får – näst efter ”Vad ska jag dricka till denna mat?”. För oss i Sverige är inte vin en naturlig del av vår kultur. Det gör att vi är rädda för att göra fel. För alla er finns glädjande nyheter: När det gäller vinlagring hemma är det svårt att göra riktigt fel. Vin tål mycket mer än du tror. Jag blev själv förvånad när jag gjorde en test för några år sedan. Av två identiska 150-kronorsflaskor lades den ena i vinkällaren och den andra i bilen. Bilbuteljen fick skumpa runt i ett halvår i temperaturskillnader från plus trettio grader till minus tio. När jag ett par år senare testade dem var båda utvecklade men skillnaden i kvalitet var liten. Vinet som skumpat i bilen var dock något mjukare i frukt och tannin.
LÄS MER: Skilja på rött och vitt vin - svårare än du tror
Mörk och sval plats
Jag rekommenderar inte detta försök. Men det ger en vink om att du kan vara flexibel med din vinlagring hemma utan att det blir fel. Det viktigaste är att du väljer en plats som är mörk och sval. En garderob kan vara en utmärkt plats. Absolut mörker är viktigast. Vad gäller temperaturen handlar det om hur fort du vill att vinet ska utvecklas. Den långsamma oxidation som är grunden i mognaden går betydligt fortare i plus tjugo grader än i plus fem grader. Köper du riktigt fina viner kan det därför vara värt att lägga lådorna absolut still på en kylig plats dit ljuset aldrig når. Har du möjlighet att bygga en liten vinkällare är det naturligtvis bäst. Inte minst för nöjet att organisera flaskorna och sedan enkelt kunna botanisera.
Själv har jag inrett en gammal matkällare. Funktionellt men knappast elegant. Temperaturen variera över året från cirka plus tio på vintern till det dubbla på sommaren. Dessa årtids-variationer är dock inga problem. Skulle temperaturen växla en gång i veckan är det värre.
En fråga om smak
En vanlig fråga är också: När är vinet färdiglagrat? Det är lite som att fråga hur vill du ha ditt kött tillagat. Det är helt enkelt en smakfråga. Vissa gillar viner som passerat sina bästa dagar då oxidation och omvandling av tanniner och färgämnen gjort vinet blekt och sötsyrligt med mjuka animaliska dofter. Andra vill ha sina viner potenta med bara lätt avrundande tanniner. Mitt bästa råd är: Köp minst sex flaskor av ett vin du gillar och prova en flaska vartannat år. Skriv ner dina upplevelser. Då får du en spännande resa i ett vins utveckling genom långsam oxidation. Och var då inte orolig att lagra vinet på udda ställen.
LÄS MER: Här är vinglasen du bör undvika enligt experten
Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin maj 2016.
Tre viktiga steg när du lagrar hemma
Platsen
Framförallt bör det vara mörkt och svalt. Ett skåp i köket kan duga för viner som ska ligga några år. Bättre dock med en svalare garderob eller ett rum i en källare med normal fuktighet. För långlagring av fina viner är en vinkyl eller riktig vinkällare det bästa. Då är det också bra om vinerna får ligga stilla. Champagne och viner med skruvkapsyl behöver dock inte ligga ner.
Temperaturen
Mellan 5 och 20 grader är helt ofarligt för vinet. Bara inte temperaturen växlar hela tiden. I böcker rekommenderas 12-15 grader för de flesta viner. Är det kallare utvecklas vinet långsammare. Är det varmare går det fortare för vinet att mogna.
Vinerna
Det finns fem faktorer som avgör om ett vin kan lagras länge: Syra, sötma, alkohol, tanniner och kolsyra. Inget vin har allt detta. Men många har flera av dessa lagringsfaktorer. Några exempel:
• Tyska rieslingviner (syra och sötma)
• Champagne (bubblor och syra)
• Bordeauxviner (tannin och syra)
• Amarone (alkohol och tanniner)
• Portvin (sötma och alkohol).