Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Lär dig om vin>Guider

Publicerad 10 mar 2018 16:00

Så enkelt öppnar du en flaska champagne

Att öppna en flaska bubbel är inte alltid helt lätt....

Att öppna en flaska bubbel är inte alltid helt lätt....

1/2

Foto: Fotolia

Allt om Vins expert Andreas Grube visar hur man ska göra i videon här under.

Allt om Vins expert Andreas Grube visar hur man ska göra i videon här under.

2/2

Att öppna en flaska prosecco, cava, champagne eller annat bubbel är inte helt enkelt. 

Det är till och med riktigt obehagligt och svårt tycker vissa.

Därför delar Allt om Vins expert Andreas Grube med sig av sina tips på hur du ska göra i en enkel guide. 

Du är inte ensam om att ha misslyckats med att öppna en flaska mousserande. Det har nog hänt de allra flesta. 

Men egentligen är det inte alls svårt. Vi tog hjälp av Allt om Vins expert, som pedagogiskt förklarar hur du enklas öppnar ditt bubbel på rätt sätt.

LÄS OCKSÅ: Lär dig om champagne - snabbguide till allt du behöver veta

Öppna bubbel - steg för steg

Steg 1 är att ta bort folien längst upp, genom att dra i den lilla fliken som ofta finns. 

Steg 2 är att lossa på grimman, eller den lilla metallgrejen som sitter runt korken. Och här tipsar Andreas Grube om något som nog många glömmer. 

– Du ska lossa på den, men inte ta bort den. För det är högt tryck i en flaska mousserande, korken kan skjutas i väg med ungefär en hastighet av 60 km/h, säger han. 

Därför är det bra att hela tiden hålla ett finger eller en hand ovanpå under tiden man skruvar upp metallbiten. 

LÄS OCKSÅ: Champagne, cava och prosecco - det är skillnaden 

Vrid på flaskan - inte korken

Steg 3 - håll kvar handen över korken och grimman. Den andra handen sätter du under botten på flaskan. Håll flaskan i 45 graders lutning. 

– Vrid på botten och inte på själva korkhanden. Vrid sakta så kommer korken att lossna. Håll kvar, två eller tre sekunder så att trycket i flaskan får jämnas ut. Skål, säger Andreas Grube.