Servera hellre rött vin lite för svalt eftersom temperaturen stiger snabbt i glaset.
Servera hellre rött vin lite för svalt eftersom temperaturen stiger snabbt i glaset. Foto: Stock Adobe

Rött vin som serveras för varmt – en riktig smakdödare

Att servera rödvinet lite för varmt är ett vanligt misstag. Allt om Vin lär dig enkla knep för att lyckas varje gång med rätt serveringstemperatur. 

Glöm det där med att rött vin kan serveras direkt från vinstället, i så kallad rumstemperatur. Enligt Allt om Vins vinskribent Andreas Grube är det en förlegad term med många år på nacken, från när isoleringen var sämre och husen dragigare. 

Rumstemperatur kan med andra ord variera stort, så därför är det bättre att prata om gradantalet. Rätt temperatur för många rödvinet är till exempel 17-18 grader, och inte 22-24 grader som många av oss har i våra hem. Ett lättare rött vin, som Bourgogne, ska gärna serveras runt 14 grader för att komma till sin rätt. 

Tricket som fixar rätt temperatur 

Andreas Grube menar att den största boven med för varmt rött vin är att det tar kål på smaken. Risken är stor att vi missar de där finstämda nyanserna och att smaken blir mer ”platt”. Det finns dock ett enkelt trick som varje vindrickare bör lära sig: Ställ in det röda vinet i kylen en halvtimme innan servering. Du slipper krångliga tillbehör utan får ner vinet i rätt temperatur utan någon större insats. 

Vad gäller då med vitt vin? Där är ett av de vanligaste misstagen tvärtom att det blir väl kallt vid serveringen. För att komma till sin rätt ska det oftast serveras runt 10 grader, ha därför som en tumregel att i stället ta ut det vita vinet från kylen en halvtimme innan det är dags att avnjutas. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande