Rätt temperatur på ditt vin – stor guide
Rött, vitt, rosé, mousserande och Champagne.
Alla viner mår bäst vid olika temperaturer.
Vinexperten Håkan Larsson ger dig några bra tumregler för att ditt vin ska smaka så gott som möjligt.
Alla viner har en idealtemperatur där de visar sina bästa sidor. Slarv med temperatur kan vara förödande: ett aldrig så elegant halvtorrt vitvin blir olidligt när det bjuds ljummet, en ädel röd bordeaux med sina garvsyror fastnar i munnen om den är för kall. För varmt rödvin blir å andra sidan jolmigt, medan ett iskallt vitvin gömmer sina behag i kölddimman.
LÄS OCKSÅ: Dofta och smaka - lär dig vinprovningens eget språk
Här några tumregler för rätta temperaturer:
Mousserande vin: 8–12 grader. Halvtorra eller söta sorter 6–8 grader.
Sött och halvtorrt vitt vin: Kylskåpskallt, det vill säga 5–10 grader.
Torrt vitt vin: 10–14 grader. Alltför låg temperatur tillåter inte vinets dofter att blomma.
Rosévin: Torra sorter som torrt vitt vin, viner med sötma bjuds kallare.
Lättare rött vin: 14–16 grader. Till exempel ung beaujolais är som charmigast källarsval.
Medelfylligt och fylligt rödvin: 17–20 grader.
Starkvin: Madeira och rött portvin serveras vid samma temperatur som fylligt rödvin. Torr finosherry bjuds kylskåpskall medan oloroso och andra fylliga sorter kan serveras källarsvala.
Video-guide – så hittar du rätt temperatur på ditt vin där hemma:
Kika också på experten Andreas Grubes snabba tips för att enkelt hittar rätt temperatur
Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om vin oktober 2015.