Hur många gånger har du inte jäktat in på Systembolaget en sen eftermiddag i slutet på arbetsveckan, bara för att trängas med fler människor än vad du egentligen orkar med? Förmodligen lika många gånger som du också lämnat samma butik med ett likadant innehåll i påsen som du hade en vecka tidigare.
Kanske gjorde du det för att det skulle gå undan, och för att du faktiskt tycker att vinet du alltid köper trots allt duger, även om du är lite trött på det. Och visst, köp det du gillar och tycker om.
LÄS MER: Här är vinglasen du bör undvika enligt experten
Men det finns trots allt misstag att undvika, och enkla knep att ta fasta på, som sannolikt gör att du kommer hem med ett bättre vinköp och går ut ur helgen rik på nya supertrevliga vinupplevelser. Dessutom är det alltid uppfriskande att bryta ett beteende som blivit slentrian.
Vi bad Allt om Vins sommelier Erik Thorsell att tipsa om några enkla knep:
Lär dig vilka länder som ”alltid” är bra
– Lär dig vilka länder som erbjuder mest prisvärde generellt. Första lektionen börjar här och nu: nästan allt från Österrike smakar mer än det kostar. Portugal fortsätter att göra bra viner utan att de behöver bli dyra.
LÄS MER: 10 riktiga fyndviner från Portugal – rött och vitt
Höj ribban för priset
– 100 kronor har varit något av en magisk gräns (det låter mycket billigare med 99 kronor än 109), vilket har betytt att kvaliteten ökar oproportionerligt mycket när priset kryper över 100-lappen. I takt med inflation och allmän prisökning minskar den här effekten förstås, men det gäller fortfarande i många fall (det finns faktiskt mycket bra under 100 kronor, så det gäller inte allt på Systembolaget).
Flaska är ofta bättre än boxvin
– När man framställer boxviner är ofta ett bra pris det primära. Kvalitet kommer många gånger i andra hand. Därmed inte sagt att boxvin måste vara dåligt. Men du hittar betydligt oftare mer prisvärda och godare viner på flaska. Det handlar om att fråga eller läsa på en aning, om vilka alternativ (till boxen) som finns. När vin ”fabriksproduceras” på det viset är det också vanligare att (visserligen tillåtna) tillsatser används för att se till at det smakar ”rätt”.
LÄS MER: Tips på goda boxviner – 3 höstiga rödviner som alla fått höga betyg
Läs på innan besöket
– Det blir så mycket roligare att utforska smaker och kombinationer om du har har lite koll. Du kan fråga personalen på Systembolaget, då många är välutbildade och vet vilka viner som passar till olika maträtter.
Ta vara på tipsen från Allt om Vins sommelier här ovan, så blir det helt klart enklare att undvika att du alltid kommer ut med samma gamla vin – även om du kanske önskar en förändring.
På Allt om Vin hittar du självklart också en mängd vintips och inte minst guider där du snabbt och enkelt kan lära dig mer.
LÄS MER: 7 bordeaux-fynd – lyxvin för en rimlig prislapp
LÄS MER: Experterna: Så förvarar du öppnat vin på bästa sätt