Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Shutterstock

Misstagen att undvika när du kokar glögg

Visst är det supermysigt att vi nu befinner oss in i glöggens tid. 

Men det finns några små saker som kan vara bra att tänka på, att förbereda, innan du sätter dig ner och njuter av den älskade juldrycken. 

Här är några tips. 

Christofer Bernestål

Under hela december dricker svenskarna miljontals liter av den älskade juldrycken. Men för att myset ska bli så fridfullt som möjligt finns det några saker att tänka på, och misstag att undvika. 

Välj rätt i glöggdjungeln

Till att börja med ska man ta sig igenom en djungel av hundratals varianter och sorter, i mataffären eller på Systembolaget. Här är det så klart personlig smak som får avgöra. Men har du svårt att välja kan dryckesexperten Gunilla Hultgren Karell hjälpa dig med några favoriter som du hittar här. 

Köp inte ny glögg om du har sparade flaskor

Glöm inte heller att du kanske inte alls behöver köpa ny glögg. Många har faktiskt oöppnade flaskor sparade från förra julen. Det går alldeles utmärkt att dricka gammal glögg, särskilt om det handlar om starkvinsglögg. Den kan klara sig i flera år. Även vinglögg håller bra även om lång lagring kan göra att glöggkryddorna uppfattas som något mer dämpade. 

– Alkoholfri glögg påverkas mer av lagring och smaken kan bli lite oxiderad och platt. Prova den innan du ska servera, säger Gunilla Hultgren Karell.

Koka inte glöggen – värm den

När du väl valt flaska är det nära. Nu ska glöggen, om du inte föredrar den kall, kokas. Eller kokas är egentligen fel beskrivning, för det är just det man ska försöka undvika. I stället handlar det om att värma upp glöggen i kastrullen, försiktigt och långsamt.

Värmer du upp alkoholfri glögg är det inte lika känsligt, och skulle den börja sjuda så är det ingen katastrof. Men glöm inte att när det kommer till vinglögg eller starkvingsglögg så kokar etanolen tidigare än vatten. Alkoholen som är en smaksättare, har en kokpunkt som börjar vid cirka 78 grader. Därför kan du med fördel använda en termometer.

Nu är det bara att hälla upp och njuta, kanske med klassiska tillbehör som russin, mandlar, lussekatter eller pepparkakor med grönmögelost.