ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Lufta vin – så gör du och därför

En karaff med bred botten är till god hjälp när vinet ska luftas.

En karaff med bred botten är till god hjälp när vinet ska luftas.

1/2

Foto: Fotolia

Svaveldoft från ett bag in box-vin kan försvinna om du häller upp det på karaff.

Svaveldoft från ett bag in box-vin kan försvinna om du häller upp det på karaff.

2/2

Foto: Shutterstock

Lufta vin – så gör du och därför

Att enbart öppna vinflaskans kork kommer inte göra någon skillnad. För att ditt vin ska komma till sin fulla rätt krävs betydligt mer syrekontakt än så.

Här är allt du behöver veta om att lufta och dekantera rött och vitt vin samt bag in box.

Det finns mycket att vinna på att lufta såväl unga som gamla viner före servering. 

Innehållet kan få mer framträdande dofter och smaker. Röda viner kan bli mjukare och svaveldoft och korksmak kan rensas bort om vinet får "andas" en stund.

Enligt Systembolaget kan speciellt ett ungt vin som inte doftar så mycket vinna på att luftas.

Ska alla viner luftas?

Huvudregeln: Alla viner mår bra av att luftas.

Undantaget: Väldigt mogna viner. Här kan aromer snarare gå förlorade om du luftar det för länge före servering. 

Häll vinet längs kanten, var inte rädd för att det skvätter. Det är bara bra.

Foto: Shutterstock

Hur ska jag lufta mitt vin?

Som sagt, det räcker inte att enbart avlägsna vinkorken från flaskan. Flaskhalsen är helt enkelt för smal för att vinet ska få någon kontakt med syret i luften.

Det allra enklaste och vanligaste sättet att lufta ett vin är att hälla det längs kanten på en bredbottnad karaff. Det viktiga är att vinet får kontakt med syre, och det går därför teoretiskt sett lika bra med till exempel en kastrull eller bunke.

Att lufta vinet i glaset en stund före är inte heller en dålig idé. Eller ännu enklare om du har kort om tid: Snurra vinet i glaset. 

Hur länge?

Det finns olika åsikter om hur länge ett vin ska luftas men en halvtimme är ett bra riktmärke. Ett yngre vin kan luftas längre medan ett äldre vin kan förlora arom om det luftas för länge.

LÄS OCKSÅ: Rätt temperatur på ditt vin

Rött och vitt vin

När vi pratar om luftning är det kanske främst röda viner vi tänker på, men även vissa vita viner får mer doft och smak. Framför allt när du unnat dig ett lite dyrare vitt vin kan det vara på sin plats att lufta det. Vissa vita viner har också en hög sulfithalt och doften kan rensas bort vid syrekontakt, skriver Systembolaget.

Röda viner blir generellt mjukare och får tydligare dofter.

Smakerna och dofterna kommer helt enkelt bättre till sin rätt

Bag in box

Ett vin på bag in box har ofta en högre sulfithalt för att hållbarheten ska bli längre. Svaveldoften och andra "instängda" dofter kan du till viss del få bort genom att hälla upp vinet på karaff. Smakerna och dofterna kommer helt enkelt bättre till sin rätt.

LÄS OCKSÅ: Korkat eller skruvat vin – vi reder ut vad som är bäst

Är lufta samma sak som att dekantera?

Begreppen dekantera och lufta används ibland synonymt. Många gör dock skillnad på att lufta vinet (för att syresätta) och att dekantera (för att fällningar inte ska hamna i glaset).

När det kommer till det sistnämnda gäller det främst röda viner som lagrats. Fällningarna kan klumpas ihop och ge en bitter smak till vinet. Genom att försiktigt hälla vinet i en karaff undviker du att detta hamnar i karaffen och slutligen i glaset.

En lampa under flaskhalsen kan vara en bra hjälp för att se när fällningen närmar sig flasköppningen och då kunna avbryta, skriver Systembolaget. Ett tips är att låta flaskan stå upp i upp till ett dygn innan dekantering. Då hinner fällningarna stabilisera sig på botten.

Källor: Systembolaget, Mikael Mölstad och Andreas Grube.