Storleken kan vara avgörande för vinets utveckling. Allt om Vin lär dig mer om hur smaken påverkas.
Storleken kan vara avgörande för vinets utveckling. Allt om Vin lär dig mer om hur smaken påverkas. Foto: Adobe Stock

Liten eller stor vinflaska? Så här påverkas smaken

Det sägs att storleken inte är allt - men för vinet kan flaskans ha stor betydelse för hur snabbt vinet mognar. Vill du långlagra ett vin är magnumflaskan till exempel optimal. 

Flaskans storlek kan ha betydelse för vinet. Bland annat handlar det om hur snabbt vinet utvecklas. Skillnaden har att göra med att det i alla flaskor finns lite luft mellan kork och vin. Syret påverkar alltså vinets mognadsprocess. Ju mer luft, desto snabbare mognar vinet. Halvflaskor innehåller mer luft i proportion till vinmängden än en 75 cl-flaska och större flaskor. Därför mognar vinerna i de små flaskorna snabbare. Perfekt om man inte vill vänta så länge på ett gott vin. Det omvända gäller så klart för större flaskor. 

Magnum passar till långlagring 

Här är syremängden mindre i förhållande till vinets mängd och utvecklingen går långsammare. En så kallad magnumflaska (150 cl) anses av den anledningen vara den optimala storleken för långlagring av vin. Här blir mognaden långsam och jämn. 

Vad gäller priset så kostar två halvflaskor mer än en helflaska med samma vin, och det beror på att glasflaskans pris i tillverkning i princip är detsamma som för helflaska. Även hantering och transport ger ungefär samma kostnader. 

Fördelar med halvflaska 

Att köpa vin på halvflaska har dock sina fördelar, om vi ser bortom priset. Är man inte så många runt bordet kan man ändå få chans att testa olika viner till maten och för små hushåll kan en halvflaska vara optimalt. Speciellt starka och söta viner är smart att köpa på halvflaska eftersom de generellt är rätt dyra och det inte brukar gå åt så mycket när de serveras. 

Utöver halvflaskor, helflaskor och magnum finns det flera andra flaskstorlekar, men de är inte särskilt vanliga. I champagne-genren finns till exempel förutom Magnum även Jeroboam, 3 liter, och Metusalem, 6 liter. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!