ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Korkat eller skruvat vin – vi reder ut vad som är bäst

Traditionalisterna håller fast vid naturkorken medan modernisterna experimenterar med alternativa förslutningsmetoder.

Traditionalisterna håller fast vid naturkorken medan modernisterna experimenterar med alternativa förslutningsmetoder.

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

I vissa länder, framför allt i nya världen, och i synnerhet i Australien, har man valt att använda skruvkork även på viner som är ämnade för lagring.

I vissa länder, framför allt i nya världen, och i synnerhet i Australien, har man valt att använda skruvkork även på viner som är ämnade för lagring.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Korkat eller skruvat vin – vi reder ut vad som är bäst

Föredrar du ditt vin korkat eller skruvat?

Vinfolk har länge tvistat om huruvida naturkork eller skruvkapsyl är bäst för vinet och det finns fler åsikter i ämnet än det finns korkekar i Andalusien.

Vi har listat för- och nackdelar.

Vissa vinproducenter skulle aldrig i livet sätta en skruvkork på sina viner medan andra anser det vara den bästa förslutningsmetoden. Vi har tittat på för- och nackdelar för både kork och skruvkapsyl.

Skruvkapsyl minimerar risken för korkdefekt

Några av de argument som talar för skruvkorken är att vinet inte behöver lagras i liggande position. Naturkorken däremot kan torka om flaskan lämnas stående och på sikt släppa in syre så att vinet oxiderar. 

Den stora anledningen är ändå att risken för korkdefekt minimeras med en skruvkapsyl. Det är det som händer när ett vin får en unken doft och smak av jordkällare, mögel och fukt. Ofta känner man doften starkast på själva korken när man öppnar vinet. Det är dock inte omöjligt, även om det är ovanligt, att ett vin kan vara korkskadat även om det lagrats under kapsyl. 

Många föredrar skruvkapsylen också för att den är lättare och snabbare att öppna.

Den stora fördelen med Skruvkapsyl är att risken för korkdefekt minimeras.

Foto: SHUTTERSTOCK

Skruvkorken kan ge vinet andra defekter

De som står fast vid att naturkork är den bästa förslutningen hävdar att vin under kapsyl kan drabbas av en annan defekt som kallas reduktion. Det innebär att vinet blir för isolerat och inte får någon form av mikrooxidation under lagringen och därmed hämmas i sin utveckling. De anser därmed att man absolut inte kan försluta lagringsviner med någonting annat än naturkork. 

I vissa länder, framför allt i nya världen, och i synnerhet i Australien, har man valt att använda skruvkork även på viner som är ämnade för lagring. Eftersom fenomenet fortfarande är ungt vet vi ännu inte hur vinet påverkas under en längre tid.

Den största anledningen som talar för naturkorken är kopplat till känsla, nostalgi och tradition.

Foto: SHUTTERSTOCK

Naturkorken är kopplad till känsla och tradition

Den största anledningen som talar för naturkorken är kopplat till känsla, nostalgi och tradition. Många tycker fortfarande att skruvkork signalerar låg kvalitet. De tycker att utan det ploppande ljudet av korken som dras ur flaskan så förloras den rätta känslan. Traditionalisterna håller fast vid naturkorken medan modernisterna experimenterar med alternativa förslutningsmetoder. 

Vi får helt enkelt vänta och se vad framtiden utvisar.

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin, juni 2017.