1 av 2: Sommelier Erik berättar vilken form vinglaset ska ha för bäst vinupplevelse.
2 av 2

Här är vinglasen du bör undvika enligt experten

Det vimlar av vinglas där ute.

Men det finns former som är bättre och sämre för att uppnå en bra upplevelse.

Här är typen av vinglas du bör undvika enligt experten. 

Det finns en uppsjö av vinglas i olika former. Förmodligen har du inte samma variant i vitrinskåpet som din granne har, och så vidare.

Många av glasen påminner säkerligen om varandra, och fungerar relativt bra till de flesta typer av viner. Men så finns det former på glasen som inte alls är att rekommendera. I alla fall inte om du frågar en expert.

– Skippa den gamla formen på vinglasen, som ser ut som ett v. Det är ingen bra form på ett vinglas om du frågar mig, säger Allt om Vins sommelier Erik Thorsell.

I stället rekommenderar han en annan variant på glaset för en bra vinupplevelse, det som har en form av en tulpan upptill.  

– Det är inte så svårt att förstå. Med v-formen försvinner aromer och dofter all världens väg. Om man använder ett tulpanglas så kupas det och fångar in upptill, och vinet både smakar och doftar godare. Testa själv, säger Erik Thorsell. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!