Hösten 2018 såldes en Romanee-Conti från 1945 för 5 miljoner. Tidigare hölls rekordet av en flaska Mouton-Rothschild som 2007 såldes på auktion för 2 784 000 kronor.
Hösten 2018 såldes en Romanee-Conti från 1945 för 5 miljoner. Tidigare hölls rekordet av en flaska Mouton-Rothschild som 2007 såldes på auktion för 2 784 000 kronor. Foto: Adobe Stock

Gör klipp på vinauktion - så går det till

Intresset för att tjäna en hacka på sitt vinsamlande har ökat på senare år. Men hur går det egentligen till på vinauktion? Allt om Vins Mikael Mölstad guidar dig. 

Marknaden och intresset för vinauktioner ökar i hela vinvärlden. En förklaring är att konsumtionen av så kallade ”fine wines” breder ut sig till allt fler länder. Till en början var det enbart ett brittiskt intresse, sedan europeiskt och därefter amerikanskt. Men numera är fina viner även en angelägenhet för stora delar av Asien. En annan förklaring är att statusen för att äga och kunna servera exklusiva viner har ökat enormt med asiaternas intåg. Därmed har också priserna trissats upp för de bästa vinerna från de bästa årgångarna.

Utbud och efterfrågan 

Finns det många köpare – finns det snart många säljare. Och det är där auktionshusen kommer in. Deras uppgift att föra samman köpare och säljare och likt en mäklare tillvarata bådas intressen och stå för någon form av äkthetsgaranti. I alla auktionsbranscher är annars förfalskningar ett stort problem – vilket även gäller vinauktioner. Men genom att hela tiden ligga före när det gäller kunskap är auktionshusen i dag duktiga på att sålla bort tveksamma föremål. Så var det inte alltid förr. Många förfalskade flaskor såldes ”i god tro” av auktionshusen. I dag är både krav på ursprung och möjligheter till kontroll större.

LÄS OCKSÅ: Här är Systembolagets dyraste whisky 

Exklusiva flaskor whisky och cognac

På vinauktioner bjuds inte bara vin ut. Har du exklusiva flaskor av till exempel whisky eller cognac finns det stor chans att få dem sålda till bra priser. När det gäller vin handlar det alltid om värdefulla samlarobjekt. Det betyder vin och starkvin som förekommer på internationella dryckesauktioner och har en stor dokumenterad efterfrågan. Det mesta som förekommer på auktioner kommer därmed från de mest prestigefulla slotten och domänerna i Bordeaux och Bourgogne. Men ingen region, producent eller vinflaska är egentligen utesluten så länge det finns samlarobjekt. För att orientera dig om utbudet är det bara att skrolla runt på de största auktionshusen. Se faktaruta. Urvalet på Systembolagets vinauktioner (via Bukowskis Auktionshus) är ett bra exempel på de viner som också är vanliga internationellt.

Sälja vin på auktion - tänk på det här 

Vad är då viktigast att tänka på när du ska sälja vin på auktion? Generellt sett är det bra att vara påläst om marknaden. Har du en samling som du funderar på att sälja är det viktigt att du inventerar den så du vet vilka viner och vilka årgångar som är i marknad just nu. Ett viktigt påpekande är att inte spara gamla dyrgriparna alltför länge – då tappar de snabbt i pris. Fundera också på vilka viner du vill spara för att bjuda på hemma och vilka du kan avvara. Tänk på: Det är bättre att sälja ett värdefullt vin och köpa nya yngre bra viner än att spara flaskan tills den inte längre är drickbar.

Många ärver en vinkällare och vill sälja alltihop. Ingen kan då begära att du ska plötsligt bli påläst. Har du då inte full koll på finns det hjälp. Systembolagets värderingspersoner kan komma på hembesök för att göra en bedömning av vinkällarens kvalitet. Lita på dem – och inte på amatöråsikter.

Våga satsa på udda viner om du vill fynda

Är du intresserad av att köpa vin krävs det kunskap och erfarenhet om du ska göra bra affärer – och en del tur. Liksom med alla auktionsfynd. Är ett vin attraktivt för världens samlare finns det också köpare – oavsett var i världen och på vilket auktionshus vinet bjuds ut tack vare internet. Men visst går detta göra fynd om du vågar satsa på lite mer udda viner som inte är på alla vinsamlares radar. Eller om du chansar på mer udda årgångar av stora kända viner. Många gånger kan också udda flaskstorlekar vara ett bra köp.

LÄS OCKSÅ: Rekordpris för Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin 

Dyra samlarviner 

Många av de mest berömda samlarvinerna kan bli hur dyra som helst. Det finns många superrika samlare som inte bryr sig om vad det kostar. Många av de som köper och säljer vin på auktioner räknar inte med att göra stora klipp. Den tiden är förbi. De flesta av dem har i stället insett att vin har andra fördelar jämfört med auktionsgods som tavlor och möbler: Man kan alltid dricka upp sina köp om man inte får dem sålda.

LÄS OCKSÅ: Världens dyraste vin sålt 

Bukowskis i samarbete med Systembolaget 

Här Sverige är det auktionshuset Bukowskis som samarbetar med Systembolaget och håller i vinauktion fyra gånger per år. Anmäl dina viner på Systembolaget för kostnadsfri bedömning, sök på dryckesauktioner och följ instruktionerna. Inlämning sker i Stockholm, Malmö eller Göteborg. 

LÄS OCKSÅ: Världens dyraste whiskyprovning hålls i Sverige 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!